Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Infectiile tractului respirator

25 noiembrie 2014
Share

Infectiile tractului respirator sunt infectiile sinusurilor, gatului, plamanilor etc. Aceste infectii sunt cauzate, de obicei, de virusuri, dar pot fi cauzate, de asemenea, si de catre bacterii. Infectiile tractului respirator reprezinta motivul pentru care oamenii viziteaza cel mai des medicul de familie si pentru care intra in farmacii.

Cea mai raspandita infectie a tractului respirator este raceala. Expertii din domeniul sanatatii fac o clasificare in ceea ce priveste infectiile tractului respirator superior care afecteaza nasul, sinusurile si gatul, si infectiile tractului respirator inferior ce afecteaza traheele, plamanii etc.

Copiii sufera mult mai des de infectii ale tractului respirator superior decat adultii, pentru ca nu au dezvoltat inca imunitate la virusurile ce cauzeaza aceste infectii.

 

Cum se raspandesc infectiile tractului respirator?

Infectiile tractului respirator se pot raspandi in mai multe modalitati. In momentul in care o persoana este racita si stranuta, mici picaturi de fluid care contin virusul sunt lansate in aer. Atunci cand acestea sunt inhalate de catre o alta persoana, persoana respectiva poate fi, de asemenea, infectata. Infectiile pot fi raspandite si prin contact indirect. Daca va confruntati cu o raceala si va atingeti nasul inainte de a pune mana pe un anumit obiect sau pe o anumita suprafata, virusul poate fi transmis in momentul in care un alt om atinge suprafata respectiva. Cel mai bun mod de a preveni raspandirea infectiei este de a va spala pe maini cu apa si sapun, iar daca va aflati intr-un mediu in care nu puteti face acest lucru, gelurile dezinfectante reprezinta o alegere buna.

 

Infectii ale tractului respirator superior

Printre cele mai comune infectii ale tractului respirator superior se numara raceala, amigdalita, sinuzita, laringita, gripa. Tusea este cel mai frecvent simptom al infectiei tractului respirator superior. Printre simptome se numara si durerile de cap, nasul infundat sau secretiile nazale, duerile in gat, stranutul si durerile musculare.

 

Infectii ale tractului respirator inferior

Printre infectiile tractului respirator inferior se numara gripa (ea poate afecta atat tractul superior, cat si pe cel inferior), bronsita, pneumonia, bronsiolita (o infectie a cailor reapiratorii ce afecteaza copiii mai mici de doi ani), tuberculoza. Principalul simptom este tot tusea, de data aceasta insotita de flegma si mucus. Mai pot aparea durerile in piept, rata crescuta a respiratiei, respiratie suieratoare etc.

 

Cand trebuie sa mergeti la control

Infectiile tractului respiratorTrebuie neaparat sa mergeti la control in momentul in care simptomele pe care le aveti sugereaza ca s-ar putea sa suferiti de pneumonie (de exemplu, cand tusiti cu sange si mucus), in momentul in care suferiti deja de anumite afectiuni ale inimii, ale ficatului sau rinichilor, cand aveti fibroza chistica, un sistem imunitar scazut sau astm. De asemenea, trebuie sa-i faceti o vizita medicului specialist daca aveti peste 65 de ani si va confruntati cu unul dintre factorii urmatori: suferiti de diabet, aveti antecedente de insuficienta cardiaca sau daca luati medicamente pe baza de glucocorticosteroizi.

 

Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Nhs.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.