Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Calmați rapid durerile în gât

20 septembrie 2023
Share
Calmați rapid durerile în gâtDureri in gat

Durerile în gât pot fi simptome banale ale unei afecțiuni de sezon, însă pot trăda și boli mai grave, inclusiv leziuni canceroase. De aceea, dacă durerile în gât acestea persistă mai mult de câteva zile, este ideal să vă programați o vizită la medic.

Indiferent care ar fi cauza durerilor în gât, până reușiți să ajungeți la medic e bine să țineți cont de câteva sfaturi. Este esențial să renunțați la fumat, alcool, să vă feriți de stres, băuturi foarte reci ori fierbinți, dar și de condimentele în exces. Totodată, țineți sub supraveghere boală de reflux gastroesofagian, care crește și riscul de cancer în sfera ORL. Foarte important de știut că în condițiile de față fumatul nu face decât să irite și mai mult gâtul. Vă prezentăm câteva metode prin care poate fi redus disconfortul la nivelul gâtului si pot fi ameliorate durerile în gât.

Umidificatorul de camera

Un alt lucru de care trebuie să țineți cont este gradul de umiditate din casă. Dacă în camera în care stați/dormiți aerul este uscat, ar fi bine să folosiți un umidificator de cameră. În lipsa acestuia, se poate lăsa în permanență în camera un vas cu apă. Apoi, este foarte importantă hidratarea corectă, întrucât, în acest fel, sunt fluidificate și eliminate mai ușor secrețiile, iar iritatia locală se calmează. Totodată, consumați cu moderație băuturile carbogazoase, cele care conțin cofeină sau zahăr. Și ceaiurile pot fi o opțiune plauzibilă, in special cel de tei (despre care se știe că are efect calmant) sau ceaiul de gălbenele (este un bun dezinfectant).

Comprimatele de supt

În ceea ce privește tratamentul, pentru calmarea durerilor puteți apela, în prima fază, la comprimatele de supt speciale pentru gât. Acestea se eliberează de la farmacie fără prescripție medicală, fiind și foarte ușor de administrat. Ele se găsesc în mai multe combinații, de exemplu, cu propolis, lămâie, mentol, eucalipt, miere etc.

Analgezicele

Pe de altă parte, analgezicele au și ele un rol important, fiindcă reduc inflamațiile și pot calma durerile rapid. Dezavantajul este că nu tratează și infecțiile, ceea ce înseamnă că măsura este de ajutor doar pentru moment. Ibuprofenul și paracetamolul sunt cele mai bune și cunoscute analgezice pentru orice tip de durere.

Spray-urile

Spray-urile de gât reprezintă și ele o opțiune eficientă de liniștire temporară a acestui simptom supărător, deoarece anesteziază zona dureroasă și au un efect imediat.

Comprimatele efervescente

De asemenea, la farmacie puteți găsi și comprimate efervescente, ce au rolul de a calma durerile și de a acționa pe plan local. Însă, dacă si după aplicarea acestor metode durerea în gât nu cedează, atunci apelați degrabă la medic.

Antibioticele se folosesc doar pentru infecții

Durerile în gât pot avea numeroase cauze: de la mărirea unei amigdale, otită, răceală, instalarea unei infecții/bacterii la nivelul gâtului până la cancerul în ultimul stadiu. De aceea, uneori este suficient un simplu consult, însă alteori, medicul poate recomanda și efectuarea unor analize. În funcție de rezultatul acestora, medicul va putea pune un diagnostic corect și va recomanda tratamentul adecvat.

De pildă, dacă durerea este de cauză infecțioasă (deci dacă e vorba de amigdalită, de laringo-faringită), atunci cel mai probabil vă va prescrie antibiotice, însă dacă este vorba de o cauza virală, trebuie să luați antivirale. Mai poate fi vorba de afecțiuni ce țin de cavitatea nazală (o tumoră, deviație de sept etc.), care bruiază funcția normală a acestuia. În cazul în care această problemă nu este rezolvată, pacientul respiră pe gură, iar mucoasa nazală se usucă și apare durerea. Și in acest caz, doar specialistul va ști ce este de făcut.

Unele cercetări în domeniu realizate în Noua Zeelandă arată că inhalarea produselor care conțin mentol este, de asemenea, benefică în cazul congestiei nazale, ameliorând simptomele. Și unele tipuri de miere pot lupta contra infecțiilor gâtului, deoarece conțin in mod natural peroxid de hidrogen, ce are proprietăți antibacteriene. Tratamentul luat la întâmplare atrage uneori după sine consecințe mai grave decât afecțiunea pentru care a fost administrat! De aceea, nu luați antibiotice sau alte medicamente periculoase fără prescripția medicului.

Text: Cristina Ionescu
Consultant: Dr. Cezara Danciu
Medic ORL Spitalul Clinic Coltea

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.