Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Cum si de ce… stranutam

11 octombrie 2011
Share

Stranutul este un act reflex ce se declanseaza in momentul in care caile nazale devin iritate si infundate, iar organismul incearca automat sa le desfunde.

Stranutul nu poate fi controlat, ochii inchizandu-se automat din cauza reflexului, ca parte a  intregului proces. Prin intermediul stranutului, se elimina din organism substante purtatoare de microbi. De aceea, este recomandat sa stranutam intr-un servetel sau intr-o batista.

Cauzele stranutului

Exista mai multe cauze care ne pot determina sa stranutam. Printre acestea, cele mai comune ar fi:

  • Alergia la anumite substante, precum polenul sau parul de animale. In urma inhalarii acestor substante este afectat tractul respirator superior, iar nasul infundat este insotit de stranutatul frecvent;
  • Substantele iritante: praful, mirosurile puternice sau piperul;
  • Gripa, raceala sau infectiile virale, moment in care se produce stranutul, ca urmare a eliberarii cailor respiratorii.

De asemenea, schimbarile de temperatura sunt o cauza foarte frecventa a stranutatului, cauza fiind trecerea de la cald la rece sau invers. Astfel, temperatura este un factor iritant. Putem observa acest lucru atunci cand, de exemplu, pornim aerul conditionat.

Lumina stralucitoare poate genera si ea stranuturi. Se pare ca acest reflex fotic este o trasatura genetica. Nu se stie insa cu exactitate de ce stranutam la lumina, insa se pare ca responsabil ar fi nervul optic.

Unii oameni stranuta o singura data, altii nu se mai pot opri. Exista persoane care stranuta de 10-20 de ori o singura data, altii stranuta foarte tare, iar altii mai incet. Toate aceste lucruri sunt provocate de nivelul de iritatie al nasului, reflexul neurologic si faptul ca oamenii nu pot controla volumul stranutului.

Stranutul poate transmite boli

In timpul stranutului, se imprastie picaturi de secretie nazala ce contin virusuri. Tocmai de aceea, pentru a-i proteja pe cei din jurul nostru, este bine sa folosim un servetel sau o batista pentru a stopa imprastierea germenilor. Daca nu le avem la indemana, putem stranuta in palme, conditia fiind ca apoi sa ne spalam pe maini.

Cum scapam de stranut?

Printre tratamentele naturiste impotriva stranutatului se numara usturoiul, ce are proprietati antibacteriene, care trebuie consumat crud. De asemenea, ceaiul de galbenele protejeaza impotriva infectiilor si reface tesuturile. Nu trebuie ignorant aportul de vitamina C, antihistaminic natural, si nici vitaminele E, A si cele din grupul B care intaresc sistemul imunitar, protejeaza de radicalii liberi, neutralizeaza factorii alergenici si scad gradul de iritare al membranelor nazale.

Stranutul… si urarile de bine

Codul bunelor maniere aminteste ca persoanele care stranuta in public trebuie sa se scuze, iar cele care se afla in jur nu trebuie nicidecum sa ureze „Noroc!” sau „Sanatate!”, ci, pur si simplu, sa ignore intamplarea, deoarece nu este deloc elegant. In cultura americana se obisnuieste ca, in urma unui stranut, sa primesti o binecuvantare.

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.