Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Bronhopneumopatia obstructiva cronica, mituri si adevaruri

26 septembrie 2011
Share

Bronhopneumopatia obstructiva cronica sau BPOC este o afectiune deseori inteleasa gresit, deoarece simptomele pot fi cauzate de trei boli diferite: emfizemul, bronsita cronica si bronsita cronica astmatiforma.

Cele mai frecvente neintelegeri despre BPOC sunt ca aceasta apare numai la fumatorii in varsta, care nu pot fi vindecati. Cu toate acestea, nu este neaparat sa se intample asa.

Pentru a intelege mai bine BPOC si cum se traieste cu aceasta boala, incepeti prin a invata cum deosebiti adevarul de mituri.

Mit sau Adevar: BPCO este intotdeauna cauzata de fumat

Simptomele BPOC, cum ar fi tusea, dispneea si infectiile pulmonare sunt printre cele mai comune simptome acuzate de fumatori pe termen lung. Cu toate ca emfizemul, bronsita cronica si bronsita astmatiforma sunt de obicei cauzate de fumat, exista totusi si alte cauze. Fumatul este aproape intotdeauna cauza BPOC in Statele Unite, comparativ cu alte tari. Alte cauze care nu includ fumatul sunt:

  • Unele forme progresive de astm;
  • Persoanele nascute fara proteina numita alfa-1 antitripsina;
  • Expunerile prelungite la gaze si fum de la locul de munca.

Mit sau Adevar: BPOC apare numai la persoanele in varsta

BPOC este adesea intalnita la persoanele in varsta care au fumat timp de multi ani. Un test simplu, numit spirometrie poate detecta din timp BPOC la persoanele tinere. Spirometria este un test de functie pulmonara care presupune suflatul intr-un dispozitiv care masoara capacitatea pulmonara. Acest test poate fi citit imediat, fiind o metoda sigura pentru a stabili diagnosticul. Daca fumatorii tineri sunt testati cu spirometrul, BPOC poate fi diagnosticata inca de la varsta de 30 sau 40 de ani.

Mit sau Adevar: Nu exista tratament pentru BPOC

Desi nu exista inca un leac pentru BPOC, poate fi tratata si monitorizata in cazul multor persoane. Cat de bine poate fi tratata BPOC depinde de cat de avansata este si ce alte boli pot fi prezente, cum ar fi hipertensiunea arteriala si bolile de inima. Puteti incetini progresia bronhopneumopatiei astfel:

  • Renuntati la fumat!
  • Luati medicatia conform prescriptiei medicale!
  • Reabilitare pulmonara!
  • Puteti folosi oxigen, la nevoie.

Mit sau Adevar: Persoanele cu BPOC trebuie sa se protejeze mai mult

Simptomele BPOC pot face ca anumite tipuri de activitate sa fie dificile. Kinetoterapia, inclusiv exercitiile de respiratie si cele pentru fermitatea bratelor si a umerilor pot fi o parte importanta a tratamentului. Exercitiile regulate, impreuna cu o dieta sanatoasa ajuta muschii sa isi pastreze forta, reducand solicitarea exercitata asupra plamanilor.

Persoanele cu BPOC ar trebui sa incerce, de asemenea, sa ramana active social. Izolarea la domiciliu poate duce la depresie, care poate agrava simptomele. Este important sa se pastreze legatura cu prietenii si familia. Totodata, multi dintre cei cu BPOC isi pot imbunatati psihicul daca se inscriu in grupuri de sprijin.

Cel mai mare mit despre BPOC este ca nu poti face nimic. Multi oameni sunt capabili sa-si gestioneze simptomele. Daca sunteti fumatori, chiar daca aveti 30 de ani, adresati-va medicului pentru verificarea capacitatii plamanilor. Multe dintre efectele ireversibile ale bronsitei cronice, emfizemului, bronsitei astmatiforme cronice pot fi evitate odata cu diagnosticarea si tratamentul precoce.

Text: Corina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.