Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Frigul pune presiune pe inima

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
21 noiembrie 2022
Share
Frigul pune presiune pe inima

Inima noastra are nevoie de mai mult oxigen atunci cand este foarte frig, pentru a ne putea mentine caldura corpului. Vantul indeparteaza stratul de aer incalzit din jurul corpului, crescand riscul de hipotermie. Desi frigul are efecte negative asupra intregului organism, cele mai afectate sunt vasele de sange.

Temperaturile scazute determina ingustarea vaselor de sange, lucru care ingreuneaza circulatia acestuia. Persoanele care au deja vasele ingustate din cauza placilor de aterom sau din alte motive sufera suplimentar din cauza vasoconstrictiei secundare temperaturilor scazute. Acest lucru se traduce, din punct de vedere clinic, prin aparitia durerilor in piept. De asemenea, s-a dovedit statistic ca iarna numarul persoanelor care fac infarct de miocard este mult mai mare decat in sezonul cald. Si, nu in ultimul rand, ingustarea vaselor de sange produce cresterea tensiunii arteriale.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Bolile de inima se tem de frig

Coronarele sunt vasele care hranesc muschiul cardiac. In cazul in care aceste vase sunt afectate de placile de grasime, de varsta sau din alte cauze, poate sa apara durerea in piept sau angina pectorala, in termeni medicali. In momentul in care o persoana care are probleme de acest gen se expune la temperaturi foarte scazute, apar constrictia coronarelor si durerea in piept. Nu putini sunt cei care iarna au accese de angina pectorala repetate, ce ii aduc frecvent la camera de garda. Ingustarea acestor vase, la care se adauga constrictia provocata de frig, poate cauza un infarct de miocard care este, fara doar si poate, o afectiune ce pune viata in pericol.

Pacientii hipertensivi trebuie sa evite schimbarile bruste de temperatura (mai ales cei care asociaza hipertensiunii si boala coronariana) si sa monitorizeze cu atentie tensiunea prin mai multe masuratori efectuate zilnic.

Frigul pune presiune pe inima

Atentie la viroze!

Orice afectiune nelegata de aparatul cardiovascular poate agrava o boala de inima preexistenta. Daca stiti ca aveti probleme cu inima, incercati pe cat posibil sa evitati frigul, umezeala si contactul cu persoanele care prezinta simptomele specifice gripei. Vaccinul antigripal ar trebui recomandat tuturor celor care se confrunta cu probleme cardiovasculare. Pentru o astfel de persoana, o gripa poate fi fatala, deoarece aceasta poate sa decompenseze boala cardiovasculara.

Vaccinul antigripal, scutul sanatatii tale

Protejati-va inima de frig

Pentru a evita agravarea problemelor cardiovasculare pe parcursul sezonului rece, ar fi bine sa:

  • Pastrati in casa o temperatura placuta, fara insa a exagera. Trecerea de la o temperatura ridicata la frigul de afara poate dauna sistemului cardiovascular;
  • Va imbracati bine inainte de a iesi afara. In acelasi timp, nu folositi tot sifonierul, deoarece transpiratia, in cazul imbracatului prea gros, poate sa va faca foarte rau;
  • Va protejati intotdeauna capul si gatul de frig si vant;
  • Va hidratati in sezonul rece in aceeasi masura ca pe parcursul verii. Multi nu mai resimt senzatia de sete atunci cand se lasa frigul, insa asta nu trebuie sa va opreasca din a bea apa;
  • Nu cadeti in extrema sedentarismului. Pentru cei mai multi cardiaci, o activitate fizica regulata, fara ca acest lucru sa insemne o suprasolicitare, duce la imbunatatirea functiei cardiace;
  • Mergeti cat mai repede la medic daca apar dureri in piept, nu asteptati sa se agraveze lucrurile. Multi pacienti cu o boala cardiaca de fond, agravata de venirea anotimpului rece, nu se prezinta la medic la aparitia durerilor in piept sau la valori crescute ale tensiunii arteriale. Uneori, medicatia trebuie modificata in acest context, iar medicul cardiolog este cel mai in masura sa faca acest lucru.

Asadar, cu putina atentie, puteti avea grija de inima dumneavoastra fara a va speria de frig.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.