Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului circulator

Venectaziile si varicele: cauze si tratament

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
6 ianuarie 2022
Share
Venectaziile si varicele: cauze si tratament

Venectaziile reprezinta ruptura unor vase de sange mici de la nivelul membrelor inferioare si au aspectul unei panze de paianjen, de culoare albastrui, violet sau rosiatica. Varicele, in schimb, reprezinta umflarea si rasucirea vaselor de sange mai mari.

Acestea ies in relief deasupra pielii si au aspectul unui cordon de culoare albastru inchis. Atat varicele, cat si venectaziile, afecteaza aproximativ 1 din 10 adulti si sunt mai des intalnite la sexul feminin.

Venele sanatoase transporta sange catre inima, printr-un mecanism valvular. Aceste valve permit trecerea sangelui intr-o singura directie, de la venele superficiale catre cele mai profunde si catre inima. Vasele de sange sunt inconjurate de muschi, ce se contracta si ajuta la pomparea sangelui catre inima. In mod normal, valvele de la nivelul venelor nu permit intoarcerea sangelui. Daca acestea sunt defecte, insa, sangele se acumuleaza in vena, punand presiune pe peretii ei, iar aceasta se dilata. In functie de marimea venei si a umflarii, rezultatul se contureaza intr-o venectazie sau varice.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Crema Relaxantă pentru picioare de la Naturalis, un produs care ajută la menţinerea elasticităţii vaselor de sânge şi a pielii. De asemenea, preparatul diminuează senzaţia de picioare grele, combate şi previne varicele şi hidratează pielea.

Care sunt factorii de risc ce contribuie la aparitia venectaziilor si varicelor?

Orice persoana poate dobandi aceasta afectiune vasculara, insa acestea apar mai frecvent la femei. Alti factori de risc includ:

  • Statul in picioare prelungit, in special la locul de munca
  • Varsta
  • Obezitatea
  • Sarcina
  • Traumatismele locale
  • Interventiile chirurgicale la nivelul membrelor inferioare
  • Factorii genetici (cazuri in familie)

Care sunt simptomele si complicatiile venectaziilor si varicelor?

Varicele pot cauza aparitia durerii si a crampelor la nivelul membrelor inferioare. Pot fi percepute anumite senzatii de arsura, furnicatura sau senzatia de „picioare grele”. Venele umflate pot fi sensibile la atingere si pot reduce circulatia, ce favorizeaza aparitia mancarimilor si a umflarii gleznelor. In plus, acestea pot produce schimbari cronice si ireversibile ale tesuturilor, precum decolorare sau ulceratii ale pielii.

Varicele sunt rar o amenintare pentru sanatate. Ocazional, pot declansa ulcere (leziuni mari deschise la nivelul pielii) sau formarea cheagurilor de sange (tromboza venoasa profunda).

venectazii

Care este tratamentul venectaziilor si al varicelor?

Exista mai multe metode de tratament, precum:

  • Purtarea de sosete compresive. Cel mai simplu tratament pentru venectazii si varice este reprezentat de purtarea unor sosete speciale ce fac compresie, imbunatatind circulatia si ameliorand durerea de la nivelul picioarelor.
  • Schimbarea stilului de viata. Daca aveti kilograme in plus, este necesar sa scapati de ele cat mai repede. O greutate optima, precum si plimbarile constante, pot ameliora simptomele venectaziilor si ale varicelor. Oricand aveti ocazia, este indicat sa stati cu picioarele ridicate pe o perna, mai sus de nivelul inimii. Aceasta metoda ajuta la circulatia optima a sangelui.
  • Scleroterapia. Consta in injectarea unei substante direct in vena afectata, care o cicatrizeaza si o indeparteaza. Efectele adverse pot consta in decolorarea pielii local sau in formarea unor vase mici de sange superficiale.
  • Terapia cu laser. Distruge venectaziile si varicele de mici dimensiuni prin intermediul caldurii. Caldura cicatrizeaza si inchide vena.
  • Interventia chirurgicala. Este indicata in cazul varicelor de mari dimensiuni ce nu raspund la tratamentele mai putin invazive. Procedura standard consta in indepartarea segmentului venos afectat si ligaturarea celor doua capete.

Venectaziile si varicele pot fi prevenite prin efectuarea exercitiilor fizice constante. Acestea ajuta la tonifierea muschilor si imbunatatesc circulatia sangvina. In plus, dieta echilibrata previne acumularea kilogramelor in plus ce sunt, de asemenea, un factor de risc in plus de aparitie a varicelor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.