Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Grasimi indicate si contraindicate pentru inima

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
16 septembrie 2022
Share
Grasimi indicate si contraindicate pentru inima

Stiti care sunt cele mai bune tipuri de grasimi indicate pentru sanatatea inimii?

Colesterolul se intalneste in mod normal in fiecare celula a corpului si are functii naturale importante. Acesta este produs de organism, dar poate fi procurat si din alimente. Colesterolul are o baza uleioasa (liposolubil) si nu se poate amesteca cu sangele, care este bazat pe apa (hidrosolubil).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Omega 3 Forte, care contribuie la scăderea trigliceridelor şi a colesterolului „rău”.

Prin urmare, este transportat prin corp, prin intermediul unor lipoproteine, in circulatia sagvina, astfel:

  • Lipoproteinele cu densitate mica transporta LDL-clesterolul (cel „rau”)
  • Lipoproteinele cu densitate mare transporta HDL-colesterolul (cel „bun”)

Functiile colesterolului

Colesterolul indeplineste mai multe functii, precum:

  • contribuie la structura peretilor celulelor;
  • este implicat în producerea de hormoni sexuali;
  • este esential pentru producerea de hormoni secretati de glandele suprarenale;
  • permite organismului sa produca vitamina D;
  • este important pentru metabolismul vitaminelor liposolubile, precum vitaminele A, D, E, şi K;
  • izoleaza fibrele nervoase.

Colesterolul aduce numeroase beneficii corpului nostru, atata timp cat valorile sale sunt normale. Este o substanta necesara functionarii normale a organismului, insa, daca nivelul sau este prea crescut, devine un pericol silentios pentru sanatatea inimii. Nivelul mare de colesterol creste, in special, riscul de infarct miocardic.

Multe persoane cu afectiuni cardiovasculare evita toate grasimile, insa uita faptul ca exista anumite grasimi care protejeaza inima. Avocado, nucile (oleaginoasele), pestele, uleiul de masline sunt toate bogate in grasimi, insa in cele sanatoase. Nu este importanta cantitatea grasimilor consumate, ci natura acestora.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Omega 3-6-9 vegetal de la Naturalis. Este o sursă de acizi graşi nesaturaţi cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, precum şi a metabolismului şi sănătăţii pielii, părului şi unghiilor.

Grasimi de evitat

Iata care sunt grasimile ce trebuie evitate:

Grasimile trans. Acestea reprezinta un factor de risc pentru formarea cheagurilor de sange ce pot bloca o artera. Putem intalni grasimile trans in cele mai multe alimente prajite, produse de patiserie si margarina. Aceste grasimi cresc nivelul LDL-colesterolului si scad nivelul colesterolului „bun”, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare. Evitarea grasimilor trans ar putea preveni multe dintre atacurile de cord ce au loc in numar foarte mare global.

Grasimile saturate. Acestea nu sunt atat de daunatoare ca grasimile trans, insa pot avea efecte asemanatoare acestora. Grasimile saturate se intalnesc in carne sau produse lactate si favorizeaza aparitia placilor de aterom, prin cresterea nivelului de colesterol „rau”. In plus, acestea inhiba si proprietatile antiinflamatoare ale colesterolului „bun” (HDL).

grasimi indicate

Grasimi indicate

Pentru sanatatea inimii sunt indicate urmatoarele tipuri de grasimi:

Grasimile nesaturate. Tipurile de grasimi intalnite in uleiul de masline, uleiul de canola, oleaginoase, avocado si peste scad nivelul LDL-colesterolului si cresc nivelul HDL-colesterolului. Dieta bazata pe grasimi nesaturate imbunatateste sanatatea inimii si previne aparitia bolilor cardiovasculare. In plus, grasimile nesaturate scad tensiunea arteriala, cresc nivelul colesterolul „bun” si scad nivelul trigliceridelor (grasimile din sange).

Acizii grasi omega-3. Omega-3 se intalneste cu precadere in peste si previne aparitia cheagurilor de sange, scade tensiunea arteriala si incetineste sau previne formarea placilor de aterom la nivelul vaselor de sange. Aceasta poate scadea semnificativ riscul de boli cardiovasculare, precum si rata deceselor subite prin infarct miocardic, la jumatate.

Persoanele ce au supravietuit in urma unui atac de cord ar trebui sa urmeze o dieta de tip mediteranean, saraca in carne rosie si lactate, dar bogata in ulei de masline, oleaginoase, peste, cereale integrale, fructe si legume. Acest tip de dieta scade semnificativ riscul de evenimente cardiovasculare, de infarct miocardic si de moarte subita.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.