Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Puls mare? Ce pericole ascunde

22 februarie 2016
Share

Rata pulsului (rata inimii) reprezinta rata cu care bate inima. Un puls normal este considerat atunci cand valorile sale se situeaza intre 60 si 100 de batai pe minut. Ritmul cardiac este controlat de impulsurile electrice produse in mod natural la nivelul nodulului sinoatrial, localizat in atriul drept al inimii (camera dreapta superioara).

Atunci cand o afectiune sau un stimul din exterior interfereaza cu sistemul electric al inimii, atunci inima poate raspunde la acestea printr-un ritm cardiac crescut.

 

Un puls semnificativ mai rapid fata de normal este definit ca tahicardie. Desi unele persoane nu prezinta intotdeauna simptome, alte persoane pot simti ameteala, dispnee (senzatia de “lipsa de aer”) si dureri in piept. Un puls marit interfereaza cu functia normala a inimii, ceea ce duce la adevarate pericole pentru sanatate. Iata care sunt pericolele ce se ascund sub un puls marit.

 

Cheagurile de sange 

Un puls marit poate favoriza ineficacitatea inimii de a pompa sange. Acest lucru inseamna ca muschiul inimii se contracta atat de tare, incat sangele ramane in camerele inferioare ale inimii (ventricule). Pe masura ce sangele stagneaza la acest nivel, se pot forma cheaguri de sange. Un cheag de sange la nivelul inimii poate bloca fluxul sangvin, ceea ce poate duce la infarct miocardic. Daca cheagul de sange este pompat in afara inimii, poate merge prin arterele corpului. Un cheag de sange ce ramane blocat la nivelul unei artere a creierului diminueaza fluxul sangvin si oxigenarea de la acest nivel si favorizeaza aparitia accidentului vascular cerebral.

 

Insuficienta cardiaca 

Pe masura ce inima bate rapid, va fi pompata o cantitate mai mica de sange. Ca raspuns, inima va incerca sa bata si mai tare pentru a suplimenta lipsa de oxigen. In timp, acest fenomen devine si mai intens. Atunci cand inima nu este capabila sa pompeze sange suficient si sa indeplineasca cerintele corpului, poate sa apara insuficienta cardiaca.

 

Lesinuri

Un puls marit poate scade capacitatea inimii de a pompa sange. Atunci cand tesuturile nu au suficient oxigen, pot sa apara simptome precum ameteala si lesin. Daca creierul nu primeste o cantitate suficienta de oxigen, poate sa apara lesinul. Lesinurile frecvente pot reprezenta un pericol. Acesta alarmeaza asupra faptului ca la nivelul creierului este o cantitate insuficienta de oxigen si poate duce la complicatii ulterioare, precum leziuni ale creierului si accident vascular cerebral.

 

Moartea subitapuls secundara

Exista mai multe tipuri de tahicardie. Unele dintre acestea isi au originea in atrii (camerele superioare ale inimii), in timp ce altele isi au originea in ventricule (camerele inferioare). In cazul in care tahicardia este situata la nivelul ventriculelor sau in cazul in care este prezenta fibrilatia ventriculara (ventriculii se contracta anarhic, cu o frecventa foarte mare), impulsurile electrice anormale pot cauza o rata cardiaca crescuta si pot interfera cu capacitatea de pompare a sangelui de la nivelul inimii.

 

Tahicardia si fibrilatia ventriculara reprezinta urgente medicale si duc la incetarea functiei pompei cardiace, prabusirea debitului cardiac si a tensiunii arteriale. Aceste fenomene au ca si consecinta moartea subita.

 

Este necesara monitorizarea pulsului in mod regulat si, in cazul in care apar modificari (pulsul este prea rapid sau prea lent), este recomandata vizita la medic pentru investigatii ulterioare.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.