Revista care te menține sănătos

Investigații necesare

Investigatii necesare pentru o inima sanatoasa

28 ianuarie 2019
Share

Diagnosticul unei boli cardiovasculare se realizeaza de medicul specialist in urma unei anamneze, a unui examen clinic obiectiv si a mai multor investigatii de laborator (analize de sange), imagistice sau functionale.

Prin anamneza, medicul obtine de la pacient date legate de factorii de risc cardiovascular (fumat, dislipidemie, alimentatie dezechilibrata, sedentarism etc.), de antecedentele patologice personale si familiale ale pacientului. Testele paraclinice necesare pentru evaluarea sanatatii aparatului cardiovascular includ efectuarea unei radiografii toracice, a unei electrocardiograme, a unei ecografii cardiace, analize de sange si alte teste specifice. Aflati ce presupune fiecare investigatie si in ce scop e folosita.

Radiografia toracica si EKG

Radiografia toracica permite vizualizarea siluetei cardiace si determinarea dimensiunilor cardiace. Electrocardiograma (ECG sau EKG) inregistreaza semnalele electrice ale inimii. Este utila pentru identificarea tulburarilor de ritm cardiac si a unor anomalii de structura ale inimii. Electrocardiograma se poate realiza in conditii de repaus sau in timpul efectuarii unui efort fizic. Este una dintre cele mai importante investigatii necesare pentru evaluarea bolilor cardiace.

Monitorizarea Holter

Monitorizarea de tip Holter a ritmului cardiac sau a tensiunii arteriale presupune purtarea unui dispozitiv pentru 24, 48 sau 72 de ore, prin care se inregistreaza continuu ritmul cardiac (electrocardiograma) sau tensiunea arteriala. Acest tip de monitorizare este util pentru identificarea tulburarilor de ritm cardiac care nu pot fi vizualizate pe o electrocardiograma obisnuita (care presupune doar inregistrarea ritmului cardiac pe o durata scurta, de 1-2 minute) si pentru evaluarea valorilor tensiunii arteriale atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii.

Ecografia cardiaca

Ecocardiografia sau ecografia cardiaca este o alta investigatie foarte utila pentru identificarea anomaliilor de structura si functie cardiaca. Se poate realiza transtoracic sau transesofagian. Prin ecocardiografie transtoracica se obtin informatii despre dimensiunea peretilor si cavitatilor inimii, despre structura valvelor cardiace, fluxul de sange in interiorul inimii, miscarea peretilor inimii. De asemenea, prin ecografie cardiaca pot fi vizualizate eventuale formatiuni tumorale cardiace sau cheaguri de sange.

Ecocardiografia transesofagiana permite o vizualizare mai buna a structurii inimii si se realizeaza prin intermediul unui tub care se introduce in esofag. Ecocardiografia de stres presupune injectarea intravenoasa a unei substante care creste frecventa cardiaca si efortul inimii, urmarindu-se, astfel, modul in care inima reactioneaza in timpul unui efort, la pacientii la care nu se poate realiza test de efort obisnuit (cei cu probleme osteoarticulare, care nu pot face test de efort pe bicicleta sau covor rulant).

Determinarea indicelui glezna-bratinvestigatii inima

Este indicata persoanelor cu suspiciune de boala arteriala periferica (fumatori, dislipidemici, diabetici) si se realizeaza simplu, utilizand o mica sonda Doppler, cu ajutorul careia se evalueaza comparativ fluxul de sange din arterele membrelor inferioare si ale membrelor superioare. Valoarea normala a acestui indice glezna-brat este 0,90-1. O valoare mai mica de 0,90 stabileste diagnosticul de boala arteriala periferica. Ecografia de tip Doppler arterial sau venos este indicata persoanelor la care se suspecteaza boala arteriala periferica, pentru a confirma diagnosticul, celor cu tromboze venoase (cheaguri de sange in vene), celor cu suspiciune de stenoze ale arterelor carotide etc.

Cateterismul cardiac

Presupune introducerea unui cateter (un fir foarte subtire) printr-o artera sau vena periferica. Acest cateter ajunge pana la nivelul inimii si permite masurarea presiunilor intracardiace. De asemenea, prin acest cateter se injecteaza o substanta de contrast in arterele coronare (arterele care iriga inima), ceea ce permite detectarea ingustarilor acestor artere si stabilirea diagnosticului de cardiopatie ischemica sau infarct.

Dr. Camelia Diaconu

Medic primar boli interne, specialist cardiologie

International Pediatric and Family Medical Clinic, Pipera-Voluntari

www.familyclinic.ro

Tel.: 0374200300

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.