Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Afectiune cardiaca sau anxietate? Cum le deosebim

Oana Anghel; Sursa: everydayhealth.com
3 martie 2022
Share
Afectiune cardiaca sau anxietate? Cum le deosebim

De-a lungul vietii, multi dintre noi experimenteaza simptome specifice anxietatii, insa acestea pot fi usor confundate cu cele ale unor boli de inima. Si atunci intra in scena dilema “afectiune cardiaca sau anxietate”? Aceste simptome nu sunt altceva decat reactii naturale ale corpului, menite sa ne mobilizeze sa reactionam rapid in fata unui potential pericol.

Sa ne imaginam ca ne plimbam prin padure si un urs, de exemplu, ne apare in cale. Anxietatea care va pune stapanire pe noi va declansa un ritm cardiac crescut si batai puternice ale inimii. In acelasi timp, ne va ajuta sa ne mobilizam si sa fugim din calea lui pentru a ne ascunde. In acest caz, avem de-a face cu un raspuns absolut normal al organismului in fata pericolului. Acelasi ritm cardiac crescut si aceleasi batai puternice de inima pot fi inregistrate si la persoane care nu au niciun motiv sa fie anxioase, si nici nu sunt cunoscute cu boli cardiace in antecedente.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Ritmul cardiac accelerat: indiciu pentru anxietate sau tahicardie?

Afectiune cardiaca sau anxietate? Cum le deosebim?
Ritmul anormal al inimii (peste 100 de batai pe minut) ii va furniza medicului indicii despre existenta tahicardiei supraventriculare. Acest tip de afectiune cauzeaza frecvent palpitatii, ameteala, disconfort toracic, dificultati de respiratie si, uneori, lesin. Intrucat mintea noastra raspunde extrem de rapid la bataile inimii, pot aparea simptome de anxietate. Aici intervine adevarata problema, . Sa fie anxietatea cea care determina inima sa-si accelereze ritmul sau, dimpotriva, sa fie ritmul accelerat al inimii, caracteristic anumitor boli cardiace, cel care determina organismul sa dezvolte stari de anxietate si de panica?

Cum identificam cauza aritmiei cardiace

In identificarea cauzei ritmului cardiac anormal (aritmiei), ne putem folosi de urmatoarele indicii:

  • Cea mai sigura cale pentru a afla daca avem de-a face cu anxietate sau cu o boala cardiaca este urmarirea circumstantelor in care ritmul cardiac accelereaza. Daca anxietatea este cea care determina inima sa bata mai repede, trebuie identificata situatia care a declansat anxietatea. Daca nu exista factori declansatori, atunci cauza palpitatiilor si ritmului accelerat al batailor inimii trebuie depistata cu ajutorul investigatiilor paraclinice;

afectiune cardiaca sau anxietate

  • Anxietatea cauzeaza foarte rar lesin. Un pacient care acuza stari de lesin ar trebui investigat de urgenta intr-un serviciu de cardiologie. Lesinul nu este o manifestare comuna, care sa apara oricand si oricum. Ci doar atunci cand o persoana trece printr-o experienta tulburatoare sau socanta, sau ca urmare a oxigenarii deficitare a creierului. Daca aceste ultime doua situatii sunt excluse, cauza lesinului trebuie cautata printre bolile de inima;
  • In caz de anxietate sau panica, apare hiperventilatia (respiratia accelerata). Acest fenomen poate cauza amorteala si furnicaturi in degete, senzatii resimtite adesea si in zona gurii. Daca cele trei aspecte se insotesc si de ameteli si lesinuri, acest lucru se intampla din cauza scaderii presiunii arteriale si aritmiei cardiace;
  • Aritmia este intotdeauna rezultatul unui factor declansator. Acest factor declansator este o bataie suplimentara a inimii (extrasistola), care poate avea loc atat in atrii, cat si in ventricule. De regula, ea este resimtita sub forma loviturilor puternice in piept si a palpitatiilor. Extrasistola este urmata de o pauza compensatorie, care determina modificarea ritmului cardiac. In anxietate, ritmul cardiac creste uniform, fara a fi declansat de extrasistola. Netratata, aritmia duce la slabirea muschiului cardiac. Acest lucru determina aparitia edemelor la nivelul stomacului si picioarelor. In schimb, frecventa cardiaca crescuta asociata anxietatii nu cauzeaza slabirea inimii.

Cum puteti opri un atac de panica

Calea cea mai sigura pentru a afla daca anxietatea cauzeaza accelerarea ritmului batailor inimii sau ritmul batailor inimii cauzeaza anxietate este purtarea unui monitor cardiac timp de 2-4 saptamani. Ne putem monitoriza singuri ritmul cardiac prin luarea regulata a pulsului, fie la incheietura mainii, in interiorul cotului sau in partea laterala a gatului. Inainte de luarea pulsului, este necesar sa ne odihnim 10 minute. Apoi se numara bataile inimii timp de un minut.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.