Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului circulator

Lucruri surprinzatoare despre sistemul circulator

30 mai 2017
Share
Lucruri surprinzatoare despre sistemul circulator

Sistemul circulator include inima, vasele sangvine si, implicit sangele, fiind vital pentru a lupta impotriva bolilor, dar si in ceea ce priveste homeostazia (proces de reglare prin care organismul isi mentine diferitele constante ale mediului interior, cum ar fi pH-ul). Functia principala este aceea de a transporta sange, nutrienti, gaze si hormoni catre si dinspre celule inspre restul organismului.

Ma jos veti putea descoperi cateva lucruri surprinzatoare despre sistemul circulator.

 

Sistemul circulator este foarte lung

Daca ar fi sa masuram arterele, capilarele si venele unui adult de la un capat la celalalt, acestea ar avea aproximativ 100.000 km. Mai mult, capilarele, cele mai mici vase de sange, reprezinta aproximativ 80% din aceasta lungime. Prin comparatie, circumferinta Pamantului este de aproximativ 40.000 km. Asta inseamna ca vasele de sange ale unei persoane ar putea inconjura planeta de 2,5 ori.

Lucruri surprinzatoare despre vasele sangvine

 

Globulele rosii trebuie sa se strecoare prin vasele de sange

Capilarele masoara aproximativ o zecime din diametrul unui fir de par. Globulele rosii au cam aceeasi marime precum capilarele prin care calatoresc, astfel incat aceste celule trebuie sa se deplaseze in sir indian. Unele capilare sunt totusi putin mai mici fata de celulele sangvine, fortandu-le pe acestea din urma sa-si schimbe forma.

In ceea ce priveste regnul animal, ritmul cardiac este invers proportional cu talia animalului respectiv. In general, cu cat este mai mare un animal, cu atat ritmul cardiac in stare de repaus este mai lent. Un adult are un ritm cardiac in stare de repaus de aproximativ 75 de batai pe minut, asemenator cu cel al unei oi ajunse la maturitate. Inima unei balene albastre bate de numai cinci ori pe minut. Ce parere aveti despre asta?

sistemul circulator

Inima nu are neaparat nevoie de un corp

Poate va intrebati cum de inima mai poate bate inca, chiar si dupa ce a fost instrainata de restul organismului. Inima genereaza propriile impulsuri electrice care produc bataile. Atata timp cat inima primeste in continuare oxigen, nu este nicio problema, chiar daca organul este separat de restul organismului.

In secolul al II-lea, fizicianul si filozoful grec Galen din Pergamon a venit cu un model credibil pentru sistemul circulator. El afirma ca sistemul implica sange venos si arterial, si presupunea ca au functii diferite. Pana in anul 1600 cand fizicianul englez William Henry a descris corect circulatia sangelui, teoria de mai sus a fost una acceptata.

 

Globulele rosii sunt speciale

Spre deosebire de majoritatea celulelor din organism, globulele rosii nu au nuclee. Lipsite de aceasta structura interna, fiecare globula rosie are mai mult spatiu pentru a transporta oxigenul de care organismul are nevoie. Dar fara un nucleu celulele nu se pot divide si nu pot sintetiza noi componente celulare. Dupa ce va circula prin organism aproximativ 120 de zile, o globula rosie va muri, ca urmare a imbatranirii sau a daunelor suferite.

 

Sfarsitul unei relatii va poate „frange inima”

O afectiune numita cardiomiopatie de stres implica o slabire temporara si brusca a muschiului inimii (miocard). Acest lucru conduce la simptome asemanatoare cu cele ale unui atac de cord, inclusiv dureri in piept, dificultati in ceea ce priveste respiratia etc. Conditia este cunoscuta, de asemenea, sub numele de „sindromul inimii frante”, ce poate fi cauzat de un eveniment stresant din punct de vedere emotional, cum ar fi un divort sau moartea unei persoane dragi.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.