Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Despre inima. Adevarat sau fals?

18 iulie 2013
Share

Adesea, in jurul nostru auzim tot felul de informatii sau mituri, mai ales cand vine vorba de anumite boli, incat nu mai stim pe cine si ce sa credem. Atunci cand avem nelamuriri cu privire la functiile unor organe, de exemplu, cel mai indicat este sa intrebam un specialist care cu siguranta ca este mult mai bine pregatit.

 Daca emotiile fac sau nu bine inimii, daca afectiunile cardiace apar doar la unele persoane, aflati din articolul de mai jos.

 

Fitnessul creste tensiunea arteriala – Adevarat

Exercitiile realizate in sala de forta nu fac neaparat bine inimii. Practicate in mod intensiv, exercitiile cu greutati pot creste temporar tensiunea arteriala. Tocmai de aceea, anumiti sportivi, precum halterofilii, sufera adesea de hipertensiune. Pe termen lung si fara a va forta insa, exercitiile pentru musculatura fac totusi bine inimii.

 

Temperamentul coleric afecteaza inima – Adevarat si fals

Mai multe studii stiintifice au legat temperamentul coleric ca raspuns la stres de o crestere a riscului de boli cardiovasculare. In urma unui studiu desfasurat pe o durata de treizeci de ani de catre cercetatorii americani s-a descoperit ca persoanele colerice prezinta un risc de trei ori mai mare de a suferi de maladii cardiace fata de persoanele care sunt mult mai calme. Insa nu trebuie sa generalizam. Un alt studiu a aratat ca persoanele introvertite prezinta un risc mai mare de hipertensiune.

 

Fara inima nu putem trai – Fals

Daca vorbim despre oameni, atunci da, fara inima nu putem trai, afirmatia este corecta. Daca vorbim insa despre anumite vietuitoare marine, de exemplu, cum ar fi meduzele, ei bine acestea nu au inima si nici sistem circulator. Acestea sunt cele mai simple organisme care s-au dezvoltat de-a lungul evolutiei omului. In locul inimii intalnim adesea cavitati pline cu un lichid care permite hranirea.

 

Afectiunile cardiace sunt specifice lumii moderne – Fals

Nimic mai fals. Afectiunile cardiace sunt prezente de cand lumea si pamantul. In urma unui studiu realizat de catre cercetatori pe mai multe mumii ce datau inca de acum 4.000 de ani, s-a ajuns la concluzia ca indivizii mumificati sufereau de ateroscleroza. Cercetatorii vor insa sa afle daca arterele infundate erau rezultatul unei alimentatii dezechilibrate sau daca este vorba doar despre vechimea indivizilor mumificati.

 

Medicina alternativa nu este indicata in cazul cardiacilor – Fals

Medicina alternativa poate reprezenta un mod de viata, in special yoga, indicata in urma preinfarctelor. Anumite tehnici de respiratie sunt benefice impotriva hipertensiunii, iar starea de relaxare indusa de yoga are un efect benefic pentru sistemul nervos. De asemenea, acupunctura este utilizata cu succes impotriva aritmiilor.

 

Cancerul la inima exista – Adevarat

Intr-adevar, cancerul la inima exista, insa este foarte rar intalnit. De obicei, se intampla sa fie vorba despre tumorile secundare, adica metastazele unui cancer situat la un alt organ. Melanomul, de exemplu, duce adesea la metastazele cardiace. Tumorile cardiace nu au de obicei niciun simptom sau daca exista, simptomele sunt similare celor ale aritmiilor sau insuficientei cardiace, fiind greu de detectat. Doar o interventie pe cord deschis poate ajuta la indepartarea tumorii.

 

Relatiile sexuale nu sunt indicate in cazul cardiacilor – Adevarat si Fals

Sexul este o activitate fizica foarte antrenanta. In timpul actului sexual, frecventa cardiaca creste pana la 130 batai/minut, spre deosebire de 60-70 batai/minut in stare de repaus, insa cifrele pot creste considerabil cand se ajunge la orgasm. Cardiologii recomanda prudenta in cazul persoanelor care stiu ca au probleme cu inima, insa incurajeaza activitatea sexuala care duce la disparitia tensiunilor si nu numai.

 

Ruxandra Raica

Sursa: Les dossiers sante

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.