Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Cum afecteaza caldura persoanele cardiace

24 iunie 2013
Share

Temperaturile ridicate si umiditatea din zilele calduroase de vara creeaza o senzatie de disconfort multor persoane, insa celor care sufera de boli cardiovasculare caldura le poate fi fatala. Organismul uman este programat sa isi mentina o temperatura de aproximativ 37° Celsius pentru a functiona optim.

 

Daca temperatura corpului creste, organismul incearca sa o scada prin intermediul transpiratiei si dilatarii vaselor de sange. Evaporarea transpiratiei racoreste organismul si, ca rezultat al dilatarii vaselor de sange, inima bate mai repede, iar tensiunea arteriala scade. Acest lucru poate determina aparitia unor complicatii la pacientii cardiaci. Cei cu insuficienta cardiaca, la care functia de pompa a inimii este afectata, nu au capacitatea de a-si creste contractilitatea cardiaca pentru a realiza scaderea temperaturii corpului si a mentine tensiunea arteriala suficient de ridicata. In consecinta, corpul se supraincalzeste, cu posibilitatea aparitiei unor complicatii fatale.

Cand ne expunem la temperaturi ridicate, suprasolicitam sistemul cardiovascular prin cresterea debitului cardiac si scaderea tensiunii arteriale din cauza vasodilatatiei, fenomene ce pot altera starea generala a persoanelor sanatoase, avand insa efecte extrem de neplacute asupra celor cu probleme cardiace.

Medicatia poate cauza complicatii la nivelul inimii

Medicamentele pe care le iau pacientii cardiaci, cum sunt diureticele, pot cauza probleme in perioadele calduroase, deoarece pot induce aparitia deshidratarii. Cu toate acestea, pacientii trebuie preveniti in legatura cu riscul consumului unei cantitati mari de lichide, asa cum se recomanda in general publicului larg in timpul zilelor de vara, deoarece acesta poate constitui un stres suplimentar pentru inima si sistemul cardiovascular. Betablocantele, medicamente larg prescrise pacientilor cardiaci, pot impiedica inima sa se contracte suficient de repede in timpul zilelor cu temperaturi ridicate, limitand astfel capacitatea corpului de a se racori.

Recomandari pentru pacientii cardiaci

In linii mari, persoanele cu boli cardiovasculare trebuie sa urmeze aceleasi recomandari ca persoanele sanatoase, insa cu niste precautii suplimentare:

  • Nu iesiti din casa in mijlocul zilei (la pranz), cand temperaturile sunt cele mai ridicate;
  • Limitati activitatile fizice in zilele caniculare;
  • Purtati haine largi, usoare, din tesaturi cu fibre naturale, care nu impiedica transpiratia (in, bumbac);
  • Evitati consumul de alcool si cafea;
  • Hidratati-va corespunzator, in raport cu gradul de pierdere a lichidelor prin transpiratie.

De asemenea, este important sa se cunoasca simptomele care alarmeaza organismul cand acesta se supraincalzeste: transpiratii abundente, crampe musculare, ameteli, dureri de cap, fatigabilitate, lesin (lipotimie). Orice persoana cardiaca ce dezvolta astfel de simptome trebuie sa se adreseze medicului pentru consult.

Dr. Camelia Diaconu
Medic primar medicina interna
Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.