Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Stop cardiac sau atac de cord? Cum le deosebim

29 martie 2013
Share

Este foarte important sa stiti care sunt diferentele intre un atac de cord si un stop cardiac, cunoscut si sub numele de stop cardiorespirator. Atacul de cord si stopul cardiac sunt extrem de periculoase, insa se manifesta diferit. Atacul de cord survine atunci cand fluxul de sange catre inima este redus.

In ceea ce priveste stopul cardiac insa, este vorba de incetarea spontana si ireversibila a unei activitati cardiace eficace. Astfel, inima se opreste, iar persoana in cauza isi pierde cunostinta.

Foarte multi oameni nu fac diferenta intre cei doi termeni. In timp ce atacul de cord consta in cedarea muschiului inimii din cauza unui blocaj, in cazul stopului cardiac bataile inimii se opresc, la fel si circulatia sangelui, si dispare pulsul.

Ce se intampla in timpul unui atac de cord?

Termenul medical utilizat pentru atacul de cord este cel de infarct miocardic, iar in Statele Unite, de exemplu, un atac de cord are loc la fiecare 34 de secunde. Acesta apare deoarece aportul de sange care ar trebuie sa ajunga la muschiul inimii este practic intrerupt – adesea o consecinta a aterosclerozei, formarea unor placi de grasime pe una sau mai multe dintre arterele care transporta sangele bogat in oxigen catre inima. Simptomele atacului de cord isi pot face aparitia brusc sau in mod gradat si includ:

  • Dureri in piept ce pot fi resimtite precum o presiune, o senzatie de constrictie in centrul pieptului. Acestea pot aparea si disparea, durand, de obicei, cateva minute.
  • Durerea care se poate extinde este cea resimtita in brate, spate, maxilar, intalnita mult mai des in cazul femeilor decat al barbatilor.
  • Dificultatea la respiratie insoteste practic durerea, fiind caracterizata prin lipsa aerului, cu sau fara dureri.

Alte simptome includ durerea de stomac, starea de ameteala, transpiratiile reci, simptome care sunt, de asemenea, mult mai frecvente in randul femeilor.

Ce se intampla in cazul unui stop cardiac?

Daca atacul de cord este o problema legata de circulatie, un stop cardiac cauzeaza batai neregulate ale inimii – aritmie. Atacul de cord creste, bineinteles, riscul unui stop cardiac, insa majoritatea atacurilor de cord nu cauzeaza neaparat un stop cardiac. Exista alte afectiuni cardiace identificate ca posibile cauze ale unui stop cardiac, precum anumite boli ale muschiului cardiac, insuficienta cardiaca sau un anumit tip de aritmie, fibrilatia ventriculara. Atunci cand se produce un stop cardiac pulsul dispare.

Cum preveniti atacul de cord si stopul cardiac

Atacul de cord si stopul cardiac sunt probleme cardiace diferite, insa ambele reprezinta situatii de maxima urgenta, fiecare secunda contand foarte mult. Foarte important este ca, atunci cand o persoana din jurul dumneavoastra experimenteaza una dintre aceste probleme, sa chemati cat de repede se poate o ambulanta, mai ales in cazul persoanelor care sufera un stop cardiac si care trebuie neaparat sa ajunga la spital pentru ca pot deceda la cateva minute dupa ce inima s-a oprit. In ceea ce priveste atacul de cord, sansele de a supravietui depind de cat de sever este atacul si de cat de repede primiti tratamentul adecvat. Indicat este sa nu asteptati mai mult de cinci minute pentru a cere ajutor de specialitate. Asadar, este foarte important sa deosebiti aceste conditii pentru a sti cum sa le manageriati mai bine.

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.