Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Aveti tensiunea arteriala scazuta? Iata ce trebuie sa faceti

Dr. Camelia Diaconu, medic primar boli interne, specialist cardiologie, International Pediatric and Family Medical Clinic, Pipera-Voluntari, www.familyclinic.ro, tel.: 0374200300
14 mai 2018
Share
Aveti tensiunea arteriala scazuta? Iata ce trebuie sa faceti

Tensiunea arteriala este presiunea din artere masurata in timpul fazei active si de relaxare a inimii. Desi tensiunea arteriala este variabila de la individ la individ, o valoare mai mica sau egala cu 90/60 mm Hg este considerata hipotensiune arteriala.

Tensiunea arteriala este variabila la aceeasi persoana in functie de o serie de factori, precum pozitia corpului, nivelul de stres, activitatea fizica, medicamentele administrate, alimentatia, momentul zilei etc. De obicei, tensiunea arteriala este mai mica noaptea decat ziua. Testele diagnostice pentru hipotensiune incearca sa detecteze cauza acesteia si constau in masurarea directa a tensiunii arteriale cu ajutorul tensiometrului, in teste de sange, electrocardiograma, ecografie cardiaca, test de efort, testul Tilt (evalueaza reactia organismului la schimbarea pozitiei).

 

Care sunt cauzele tensiunii arteriale scazute?

Acestea sunt reprezentate de:

  • Afectiunile cardiace: bradicardia (pulsul rar), bolile valvulare cardiace, infarctul miocardic, insuficienta cardiaca;
  • Sarcina: femeile gravide pot dezvolta hipotensiune arteriala, mai ales in primele 24 de saptamani de sarcina;
  • Bolile endocrine: hipotiroidismul si hipertiroidismul, boala Addison, hipoglicemia si, uneori, diabetul zaharat;
  • Deshidratarea cauzata de febra, varsaturi, diaree severa, de utilizarea abuziva a diureticelor, de efortul fizic sustinut;
  • Reactiile alergice severe (anafilaxia) declansate de alimente, medicamente, intepaturi de insecte se manifesta cu dificultati de respiratie, mancarime, umflarea gatului si scaderea tensiunii arteriale;
  • Lipsa anumitor substante nutritive din dieta (vitamina B12, folati) poate determina anemie cu hipotensiune arteriala;
  • Anumite medicamente: diureticele, alfablocantele, betablocantele, cele pentru boala Parkinson, unele antidepresive.

Simptomele de hipotensiune arteriala constau in ameteli, lipotimie (lesin) sau sincopa, tulburari de concentrare, vedere incetosata, greata, respiratie rapida, oboseala, depresie, senzatie de sete. Tensiunea arteriala scazuta care nu se manifesta prin semne sau simptome necesita rareori tratament.

inainte-de-Cum-sa-ajungeti-la-valorile-normale-ale-tensiunii-arteriale-

Cum sa ajungeti la valorile normale ale tensiunii arteriale

In prezenta simptomelor, tratamentul hipotensiunii arteriale depinde de cauza si are ca scop corectarea acesteia (a deshidratarii, hipotiroidismului etc.). Atunci cand cauza nu este clara sau nu exista un tratament specific, obiectivul este de a creste tensiunea arteriala si de a reduce simptomele. In functie de varsta, starea de sanatate si tipul de hipotensiune, se recomanda anumite masuri:

  • Adaugarea de sare in alimentatie. Este bine-cunoscut faptul ca in general recomandam reducerea aportului alimentar de sare, deoarece creste tensiunea arteriala. La hipotensivi insa, se poate creste usor consumul de sare, daca nu au si alte afectiuni asociate care contraindica acest lucru.
  • Consumul suficient de lichide. Acestea cresc volumul sangvin si previn aparitia deshidratarii, fiind foarte importante in tratarea hipotensiunii.
  • Purtarea ciorapilor elastici medicinali. Folositi indeosebi de pacientii cu varice, pot fi utili si in tratamentul hipotensiunii, prin reducerea volumului de sange care stagneaza in venele picioarelor.
  • Anumite medicamente pot fi utile pentru tratarea hipotensiunii arteriale care apare la ridicarea in picioare, afectiune numita hipotensiune ortostatica.

Alte masuri recomandate pentru reducerea simptomelor tensiunii arteriale scazute sunt: evitarea schimbarii bruste a pozitiei din clinostatism in ortostatism (adica a ridicarii bruste in picioare), adoptarea unei diete sanatoase, cu mese putine si dese, sarace in carbohidrati, dar bogate in cereale integrale, fructe, legume.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.