Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Netratata, hipertensiunea arteriala afecteaza rinichii

13 iunie 2012
Share

Fiecare dintre noi cunoaste una sau mai multe persoane cu hipertensiune arteriala (HTA). Tensiunea crescuta poate determina simptome, precum: dureri de cap, oboseala, tiuituri in urechi, vedere neclara sau ameteli. In plus, poate afecta multe organe, inclusiv creierul, ochii, inima si rinichii, precum si arterele.

In cazul persoanelor nediagnosticate sau tratate incorect, riscul de a suferi infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale, insuficienta renala sau probabilitatea de a orbi este mai mare. Tensiunea arteriala crescuta este un factor important in etiologia si progresia bolii renale cronice. Hipertensiunea poate produce alterarea progresiva a structurilor si functiei renale sau poate fi o consecinta a existentei unei boli de rinichi (HTA secundara). Cand o persoana sufera de HTA, la nivelul rinichiului se produc leziuni ale vaselor, cu irigare defectuoasa si aparitia bolii renale cronice.

HTA, responsabila de aparitia bolii renale cronice

Boala renala cronica este caracterizata prin incapacitatea rinichilor de a asigura functiile normale, cu cresterea „toxinelor” in sangele pacientului. Are o evolutie progresiva, fiind variabila in functie de diferiti factori, printre care se numara si hipertensiunea arteriala. In stadiul final al bolii, este necesara terapia de substitutie a functiilor renale, respectiv dializa. Pe de alta parte, existenta valorilor crescute ale tensiunii arteriale determina modificari si la nivelul inimii, cu marirea cavitatilor si distrugeri ale vaselor (ateroscleroza).

Lipsa tratamentului duce la insuficienta renala

Persoanele cu hipertensiune arteriala netratata risca sa dezvolte in timp insuficienta renala. De aceea, este important ca oricarui pacient depistat cu valori crescute ale tensiunii arteriale sa i se faca examene uzuale de laborator. Printre acestea, se numara masurarea creatininei serice si sumarul de urina, in vederea detectarii proteinuriei. In concluzie, in timp ce efectele hipertensiunii arteriale asupra inimii sunt mai zgomotoase (infarct miocardic acut, accident vascular cerebral), efectele asupra rinichilor sunt mai greu de pus in evidenta, dar la fel de grave, vorbim practic de boala renala cronica si, in timp, de dializa.

40% dintre romani sunt hipertensivi

Potrivit „Studiului de Prevalenta a Hipertensiunii Arteriale si de Evaluare a Riscului Cardiovascular efectuat in Romania” (2005), aproximativ 40% dintre romani sunt hipertensivi, iar procentul creste la peste 70% in randul persoanelor cu varste mai mari de 60 de ani. Pe de alta parte insa, rata de control a tensiunii arteriale (adica procentul celor care mentin tensiunea la valori normale cu ajutorul tratamentului) este de doar 18%.

Datele statistice arata ca tensiunea arteriala crescuta este prezenta la aproximativ 80% dintre pacientii cu boala cronica de rinichi. La nivel mondial, HTA afecteaza aproximativ un miliard de persoane, adica unul din cinci adulti, fiind responsabila de 6% dintre decese.

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Dr. Luminita Damian

Medic primar medicina interna si nefrologie

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.