Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Atac de cord? Simptome care il anticipeaza

26 noiembrie 2011
Share

Infarctul miocardic sau atacul de cord nu apare din senin, fara sa traga semnale de alarma. Este de obicei o urmare a neglijarii acestor atentionari provocate de ingustarea vaselor de sange ale inimii. Simptomele care preced aparitia unui atac de cord pot lua forme diferite la femei, comparativ cu barbatii, si depind foarte mult si de varsta persoanei afectate.

Un studiu publicat in revista „Circulation: Journal of the American Heart Institute” arata ca peste 95% dintre femeile care au supravietuit unui atac de cord nu au acuzat durerile clasice in piept, dar aveau alte simptome despre care credeau ca nu au nicio legatura cu ceea ce urma sa se intample… Drept urmare, le-au ignorat, iar inevitabilul s-a produs.

Noi nu vom lasa sa se intample acelasi lucru si va vom prezenta o lista cu astfel de semne care ar trebui sa va puna in stare de alerta si sa va motiveze sa consultati de urgenta medicul specialist:

1. Durerile de stomac aparute brusc, un semn ingrijorator

Unele persoane se confrunta deseori cu disconfort abdominal care, de cele mai multe ori, nu are nicio legatura cu afectiunile cardiace. Insa, in momentul in care aceste indicii, precum indigestia sau greata apar brusc, fara ca inainte sa fi consumat un aliment care poate cauza aceste manifestari, trebuie sa fiti ceva mai atent si sa consultati medicul pentru a nu trece cu vederea simptome ascunse care pot degenera si pot fi letale.

2. Durerile localizate de scurta durata, indiciu petru infarctul miocardic

Pot fi resimtite dureri la nivelul mandibulei, gatului sau bratelor, insa in multe dintre cazuri durerea nu persista si pare ca se deplaseaza in diferite zone ale corpului. Acum este momentul sa va prezentati la medic pentru o cercetare mai amanuntita!

3. Doi din trei barbati cu afectiuni cardiace sufera de disfunctie erectila

Barbatii care sufera de boli coronariene prezinta, deseori, dificultati in aparitia si mentinerea erectiei. Astfel, s-a facut legatura cu arterele care inconjoara inima, ce se pot ingusta si ingrosa, la fel ca cele din jurul penisului.

4. Mare atentie la oboseala cronica resimtita brusc

Sentimentul de oboseala care „va darama”, desi va stiti o persoana energica, poate dura cateva zile si poate ascunde probleme cu inima pe care nici nu le banuiati. Femeile in special sunt cele vizate de astfel de simptome. Peste 70% dintre pacientele care au suferit atacuri de cord sustin ca prezentau oboseala extrema in perioada de dinaintea atacului de cord.

5. Ameteala si incapacitatea de a trage aer in piept, simptome ale circulatiei slabe

De multe ori, persoanele asociaza dificultatile in respiratie cu bolile plamanilor, insa atunci cand sangele nu primeste suficient oxigen, acest lucru se poate rasfrange si asupra muschiului inimii, afectand tesutul sanatos si ducand la complicatii cardiace.

6. Dureri si umflaturi ale membrelor inferioare, risc de ischemie

Atunci cand muschiul inimii nu functioneaza corect, din cauza lipsei de oxig, se poate ajunge la stagnarea deseurilor celulare, iar rezultatul poate consta in umflare si dureri la nivelul picioarelor. Circulatia slaba face ca sangele sa nu mai ajunga in tesuturi. Astfel, se poate instala o afectiune deosebit de dureroasa, numita ischemie.

7. Tulburari de somn si anxietate

Persoanele care au suferit un atac de cord au marturisit ca au experimentat frecvent senzatii de anxietate si incapacitatea de a adormi sau de a dormi fara intreruperi in perioada premergatoare infarctului. Daca nu prezentati de regula tulburari de somn, iar acestea apar brusc, mergeti la medic pentru o analiza completa a tabloului clinic.

8. Raceala sau atac de cord?

Extremitatile reci, pielea transpirata, ameteala si sentimentul de slabiciune pot fi simptome specifice in cazul unei raceli banale, insa acordati mare atentie durerilor in piept, greutatii in respiratie si tusei, deoarece aceste indicii pot masca circulatia proasta si, implicit, aparitia unui eventual infarct.

9. Puls marit si batai neregulate ale inimii

Episoadele de tahicardie ventriculara pot fi resimtite ca si cand am urca foarte repede pe scari, desi nu facem asta, si pot dura cateva secunde sau mai mult, provocand ameteala si slabiciune. Atacurile de panica si efortul fizic intens sunt adesea incriminate pentru pulsul rapid si neregulat, insa o vizita la medic este intotdeauna bine-venita.

Text: Paula Rotaru

Sursa: www.caring.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.