Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului osos

Boala Paget – 3 etape de dezvoltare in sistemul osos

11 octombrie 2016
Share

Boala Paget osoasa interfereaza cu procesul normal de inlocuire graduala a osului cu tesuturi osoase noi. In timp, boala poate face ca oasele afectate sa devina fragile si deformate. Boala Paget apare, cel mai frecvent, la nivelul pelvisului, craniului, coloanei vertebrale si al picioarelor.

Riscul de aparitie a bolii Paget a osului creste odata cu varsta si se manifesta mai des la persoanele peste 60 de ani. In plus, riscul este mai crescut daca aveti persoane in familie cu aceasta afectiune.

Care sunt etapele de dezvoltare in boala Paget?

Sunt descrise trei stadii evolutive ale bolii Paget a osului:

  • Etapa de liza. Aceasta este caracterizata printr-o activitate osteoclastica intensa (resorbtie a oaselor) si este urmata de formare compensatorie de os. Acest lucru duce la dezorganizarea structurii osoase. Prin urmare, osul devine mai fragil si mai putin compact fata de osul normal.
  • Etapa fibroasa. Este reprezentata de faptul ca maduva osoasa este inlocuita de un tesut fibros bogat vascularizat, ce contribuie la fragilizarea oaselor.
  • Etapa scleroasa. In aceasta etapa, osul este complet deformat si fragil.

Care sunt simptomele si complicatiile in boala Paget?

Cele mai multe persoane cu boala Paget a osului nu prezinta simptome. Insa, atunci cand apar, cel mai frecvent este durerea osoasa.

Din cauza ca aceasta boala presupune formarea osoasa mai rapid fata de normal, osul este mai moale si mai slabit, fenomen ce duce la durere, deformari si fracturi. Boala Paget osoasa poate afecta una sau doua arii ale corpului, ori poate fi raspandita in tot corpul. Semnele si simptomele depind de localizare, astfel:

  • La nivelul pelvisului apare durerea de sold.
  • La nivelul craniului apar durerile de cap si pierderea auzului.
  • La nivelul coloanei vertebrale apare compresia nervilor. Aceasta cauzeaza durere, amorteala si furnicaturi la nivelul unui brat sau al unui picior.
  • La nivelul piciorului. Pe masura ce oasele devin mai slabite, picioarele pot avea aspectul de „paranteza”. Oasele marite si deformate pot pune presiune asupra articulatiilor invecinate, cauzand aparitia osteoartritei la nivelul genunchiului sau al soldului.

Suferiti de dureri de sold? Posibile cauze

Complicatii ale bolii Pagetshutterstock 36742195 result

In cele mai multe cazuri, boala Paget a osului progreseaza lent, iar complicatiile posibile includ:

  • Fracturi si deformari. Oasele afectate se pot rupe mai usor. Vasele de sange formate in exces favorizeaza sangerarea in urma interventiilor chirurgicale de reparare. Oasele de la nivelul picioarelor pot lua aspectul unei „paranteze”, ceea ce ingreuneaza mersul.
  • Osteoartrita. Deformarile osoase pot pune presiune in exces pe articulatii, ceea ce duce la aparitia osteoartritei.
  • Insuficienta cardiaca. Boala Paget in forma avansata poate forta inima sa pompeze mai mult sange catre zonele afectate de la nivelul corpului. In cazul persoanelor cu afectiuni cardiace deja existente, acest efort poate duce la insuficienta cardiaca.
  • Cancerul de oase. Acesta apare rar ca o complicatie a bolii Paget a osului.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.