Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului osos

Moduri prin care puteti ameliora inflamatia din artrita psoriazica

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
13 septembrie 2016
Share

Artrita psoriazica este caracterizata prin roseata si umflarea articulatiilor, ca rezultat al inflamatiei acestora. Inflamatia articulatiilor are consecinte asupra calitatii vietii si este necesar sa ameliorati disconfortul si sa preveniti degradarea permanenta a acestora.

Este important sa controlati inflamatia de la nivelul articulatiilor pe termen lung, deoarece, in timp, exista riscul de degradare permanenta a acestora, ce poate duce la dizabilitate. Tratamentul medicamentos controleaza cu eficienta inflamatia, previne degradarea articulatiilor si dizabilitatea, si imbunatateste calitatea vietii.

Desi tratamentul nu vindeca artrita psoriazica, poate ameliora simptomele, iar unele medicamente pot chiar preveni lezarea articulatiilor.

Metode prin care puteti ameliora inflamatia din artrita psoriazica

• Tratamentul medicamentos. Acesta include medicamente de tip antiinflamatoare nesteroidiene, medicamente antireumatice si, mai nou, cele biologice. Medicamentele biologice reprezinta o metoda de tratament moderna, ce are ca tinta agentii din inflamatie implicati in sistemul imunitar. Intrebati medicul in legatura cu ce tratament vi se potriveste cel mai bine.

• Dieta antiinflamatoare. Exista o dieta ce are ca efect reducerea inflamatiei si consta in evitarea anumitor alimente, precum carnea rosie, lactatele, zaharul, alimentele procesate, rosiile si vinetele. Pe de alta parte, este recomandat sa consumati din belsug fructe si legume proaspete, oleaginoase (nuci, migdale, alune) si peste gras bogat in omega-3.

• Exercitiile fizice. Este foarte important sa mentineti nivelul de activitate fizica daca aveti artrita psoriazica. Insa, este recomandat sa optati pentru cele cu un impact mic asupra articulatiilor, precum inotul, ciclismul sau plimbarile. Acestea cresc flexibilitatea si intaresc sistemul cardiovascular. Intrebati un specialist in legatura cu planul de exercitii fizice de care aveti nevoie.

• Odihna. Inflamatia creste odata cu lipsa de somn. Persoanele care nu dorm suficient sau care au un somn intrerupt (apnee de somn, incontinenta urinara etc) tind sa aiba un nivel al inflamatiei mai crescut si, prin urmare, dureri mai mari.

artrita secundara• Stresul. Acesta poate creste nivelul inflamatiei. Din acest motiv, reducerea sau eliminarea stresului scade inflamatia si previne agravarea acesteia. Cautati diferite metode ca sa va relaxati, precum exercitiile de respiratie profunda, meditatia, precum si diverse trucuri de a tine sub control stresul activitatilor de zi cu zi.

• Terapia prin metoda cald-rece. Aplicarea locala la nivelul articulatiilor de comprese calde sau o baie calda pot relaxa muschii. Pe de alta parte, aplicarea de comprese reci sau de pachete cu gheata invelite intr-un prosop controleaza durerea si umflarea articulatiilor. 

Daca urmati un plan corespunzator de tratament pentru artrita psoriazica si nu simtiti o imbunatatire, intrebati medicul in legatura cu alte moduri prin care puteti reduce inflamatia si durerea. In functie de caz si de severitate, acesta va poate recomanda diverse alte metode de ameliorare.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.