Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului osos

Trucuri prin care puteti ameliora simptomele artritei

24 februarie 2016
Share

Osteoartrita afecteaza milioane de oameni din intreaga lume si scade calitatea vietii. Osteoartrita este o afectiune dureroasa si dizabilitanta, reprezentata prin deteriorarea cartilajului de la nivelul articulatiilor, favorizand frecarea oaselor unul de celalalt.

Boala afecteaza adesea articulatiile coloanei vertebrale, degetelor de la mana, in special cel mare, soldului, genunchilor sau ale degetelor de la picioare. Tratamentul are in vedere severitatea simptomelor (usoare, moderate sau severe), gradul de influenta asupra activitatilor de zi cu zi si gradul de deteriorare a articulatiilor. Iata care sunt metodele cu ajutorul carora puteti ameliora artrita in mod natural.

Scaderea in greutate

Cel mai bun remediu pentru mobilitatea si ameliorarea durerii este reprezentat de mentinerea unei greutati corporale in limite normale. Daca sunteti supraponderal, trebuie sa scapati de kilogramele in plus cat mai repede. Cu fiecare kilogram pierdut, presiunea de la nivelul genunchilor scade. Deseori, simptomele dispar dupa pierderea a cel putin 10 kilograme.

Exercitiile fizice

Sunt foarte importante pentru persoanele cu osteoartrita, deoarece imbunatatesc mobilitatea si reduc durerea. Daca durerea este severa sau varsta este foarte inaintata, puteti opta pentru plimbari usoare sau pentru sporturi ce nu pun presiune asupra articulatiilor (inotul).

Majoritatea persoanelor cu osteoartrita evita exercitiile fizice, insa ele nu trebuie sa lipseasca din programul zilnic sau, cel putin, saptamanal. Puteti opta pentru exercitii de tip aerobic, inot, ciclism sau sa apelati la un instructor de gimnastica specializat in astfel de probleme, pentru a va indruma.

Acupunctura

Reprezinta inteparea unor puncte specifice cu niste ace subtiri, speciale. Aceasta poate ameliora durerea si dizabilitatea cauzate de osteoartrita.

Unguentele aplicate local

Unguentele mentolate pot fi neplacute din punct de vedere al mirosului si al senzatiei resimtite pe piele, insa pot fi benefice in ameliorarea simptomelor artritei. Cereti ajutorul unui medic pentru a va indica exact unguentul de care aveti nevoie.

Cremele cu capsaicina

Capsaicina este o componenta activa a ardeiului iute si este responsabila de senzatia de arsura. Desi neplacuta uneori, crema cu capsaicina poate ameliora durerea din osteoartrita, reducand inflamatia de la acest nivel.

Chiropractica

Este o forma de tratament ce consta in manipularea, in special, a articulatiilor coloanei vertebrale, ce influenteaza sistemul nervos central si periferic (nervii spinali). Chiropractica nu vindeca osteoartrita, insa trateaza spasmele musculare (dureroase, care intrerup somnul) asociate cu aceasta. De exemplu, daca va doare mijlocul, manipularea chiropractica poate elimina spasmele musculare, reducand, astfel, durerea. Pentru spasmele musculare sunt de ajutor si tratamentele reci si fierbinti.

Fizioterapia

artrita

Este esentiala pentru ameliorarea simptomelor artritei, in special in cazul persoanelor cu dizabilitati marcate. In plus, fizioterapeutul cu care lucrati trebuie sa aiba experienta in ceea ce priveste osteoartrita, pentru rezultate benefice.

Este indicat sa acumulati informatii in legatura cu aceasta boala, daca o aveti. Acest lucru va va ajuta sa intelegeti cu ce va confruntati, dar si sa va stiti limitele, pentru a beneficia de cel mai bun plan de tratament posibil.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.