Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Stati aplecat cand folositi mobilul? Aflati cum afecteaza coloana

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
13 februarie 2020
Share
Stati aplecat cand folositi mobilul? Aflati cum afecteaza coloana

Cititi cumva acest titlu de pe telefonul mobil? Daca da, permiteti-ne sa va trezim un pic la realitate. Flexia gatului, care are loc in timp ce va uitati la telefon, pune presiune pe intreaga coloana vertebrala. Intrebati-va de cate ori faceti acest gest pe zi si faceti un calcul. Rezultatul probabil va va speria.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca cei mai multi petrec in medie doua ore pe zi aplecati asupra telefoanelor mobile sau a tabletelor. Aceasta pozitie vicioasa nu face decat sa afecteze curbura corecta a coloanei si sa duca la aparitia complicatiilor. Capul unui adult cantareste intre 4 si 5 kg in medie. In mod normal, cand o persoana sta dreapta, aceste 4-5 kg reprezinta greutatea pe care o suporta coloana.

Cuantificarea stresului asupra coloanei

Ultimele studii au demonstrat faptul ca inclinarea capului inainte aduce, in functie de unghiul de inclinare, o greutate in plus resimtita la nivelul coloanei:

  • Unghiul de 15 de grade reprezinta aproximativ 12 kg.
  • Unghiul de 30 de grade reprezinta aproximativ 18 kg.
  • Unghiul de 45 de grade reprezinta aproximativ 22 kg.
  • Unghiul de 60 de grade reprezinta aproximativ 27 kg.

Efectele pozitiei vicioase

Din ce in ce mai multi tineri se plang de dureri de spate. Sa fie o intamplare sau joaca un rol important si statul cu telefonul in mana? Si cum suntem o generatie de „tehnologi”, nu este de mirare ca medicii se confrunta cu foarte multe probleme legate de coloana vertebrala. Multiplele simptome care pot fi cauzate de pozitia vicioasa aparuta atat ca urmare a tastatului la telefon, cat si de tinutul mobilului la ureche cu orele se caracterizeaza si prin aparitia durerii de spate.

Aceasta durere poate fi localizata la orice nivel si poate avea caracter atat mecanic, cat si inflamator. Musculatura spinala si ligamentele sunt si ele afectate de inclinarea capului pentru a privi in telefon, astfel durerea fiind si mai suparatoare. Pe langa durere, mai pot aparea amorteli la nivelul mainilor si ameteala.

Ce este de facut?

Scopul acestui articol nu este de a va indemna sa aruncati telefonul si tableta, ci de a constientiza seriozitatea problemelor care pot interveni din cauza utilizarii acestora. Si nu ar fi rau sa recunoastem ca mai mult de 50% din timpul petrecut pe telefon este fara sens. Pentru impatimitii telefoanelor de ultima generatie avem totusi solutii, si anume adoptarea pozitiei corecte: urechile aliniate cu umerii, omoplatii trasi in spate si coloana dreapta intr-o pozitie neutra.

Cu alte cuvinte, telefonul trebuie sa fie in fata ochilor, fara sa se realizeze curbarea coloanei (aplecatul capului). De obicei, aceasta schimbare va fi una dificila (ca orice renuntare la un obicei gresit), insa, macar in 20 de ani de acum inainte, nu va veti plange de dureri de spate sau ca factura la telefon e prea mare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.