Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Artrita reumatoida: complicatii frecvente

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
20 ianuarie 2020
Share

Sezonul rece s-a instalat, iar persoanele care sufera de artrita reumatoida resimt din plin acest lucru. Artrita este o afectiune autoimuna, caracterizata prin inflamatia cronica a articulatiilor si tesuturilor adiacente acestora. Cauza exacta a acestei boli nu se cunoaste, insa se pare ca exista o componenta genetica importanta.

In artrita reumatoida, sistemul imun ataca propriile tesuturi, determinand durere, tumefactie, redoare, uneori severe. Rezultatul poate fi afectarea definitiva a articulatiei, cu deformarea ei. Semnele si simptomele artritei reumatoide includ tumefactie articulara dureroasa, de cele mai multe ori a mai multor articulatii, redoare articulara matinala, oboseala, febra, aparitia la nivelul pielii a unor noduli reumatoizi. In cele ce urmeaza va prezentam cele mai comune complicatii ale acestei afectiuni.

·  Anemia

Daca aveti anemie, atunci aveti un nivel scazut de globule rosii (eritrocite), ce transporta oxigenul catre toate segmentele din organism. Anemia se intalneste frecvent la persoanele cu artrita reumatoida, dar poate fi tratata. Simptomele anemiei pot include: oboseala, slabiciune, ameteli, dureri de cap, paloarea pielii, durere in piept sau batai neregulate ale inimii.Tratamentul consta in special in reducerea inflamatiei si tinerea sub control a artritei reumatoide, incluzand chiar medicamentele utilizate in tratarea artritei, si suplimente cu fier.

·  Sindromul Sjogren

Acesta afecteaza glandele care secreta lacrimile si saliva. Acest fenomen este cauzat de inflamatie si, de obicei, este mai putin sever la persoanele care au si artrita reumatoida fata de cele care nu prezinta aceasta afectiune. Cele mai sugestive simptome sunt reprezentate de uscaciunea ochilor si a gurii. Aceasta conditie se poate manifesta si prin uscaciunea pielii sau tuse uscata. Tratamentul principal pentru ochii uscati presupune picaturile de ochi, iar unele persoane pot avea nevoie si de lubrifianti de ochi speciali. Cazurile severe pot necesita medicamente pentru a reduce inflamatia, iar unele cazuri rare pot necesita interventie chirurgicala. Aveti mare grija si de dantura, pentru a preveni distrugerea ei. Periati dintii regulat si folositi pasta de dinti cu fluor.

·  Complicatii la nivelul plamanilor

Acestea includ cicatrici, lichid in piept sau alte probleme. Simptomelenu sunt intotdeauna prezente, insa atunci cand apar, pot include tuse, scurtarea respiratiei sau durere in piept. Va puteti face o radiografie de torace, de exemplu, pentru a investiga alte probleme. Tratamentul initial este reprezentat de tinerea inflamatiei sub control. Medicamentele, precum steroizii, pot reduce aparitia sau progresia cicatricilor.

·  Probleme ale fluxului sangvin: vasculita

Vasculita este inflamatia vaselor de sange si se intalneste mai frecvent in stadiile avansate ale artritei reumatoide. Gravitatea depinde de marimea arterelor afectate. Inflamarea arterelor mici si medii, ca cele de la nivelul degetelor si unghiilor, pot distruge pielea si tesuturile. Atunci cand vasculita ataca vasele de sange mai mari, poate duce la lezarea nervilor, pierderea functiilor de la nivelul bratelor si al picioarelor, sau pot ataca organele interne.

·   Osteoporoza

In osteoporoza, oasele sunt fragile si subtiri, facandu-le astfel mai predispuse la rupere. Persoanele cu artrita reumatoida au un risc mai crescut de osteoporoza fata de cele care nu au. Prevenirea si tratarea includ o dieta bogata in calciu si vitamina D, exercitii fizice regulate, renuntarea la fumat si limitarea alcoolului.

·  Depresia

Simptomele variaza de la persoana la persoana, insa cele mai frecvente includ sentimente de tristete, anxietate, vinovatie, pierderea interesului in activitatile sau hobby-urile care va placeau inainte.Tratamentul cel mai comun este reprezentat de antidepresive si psihoterapie, de obicei, impreuna.

Persoanele cu artrita reumatoida au un risc mai mare de a dezvolta boli ale inimii sau de a suferi un accident vascular cerebral. Simptomele nu apar intotdeauna inaintea unui infarct sau a unui accident vascular cerebral, insa va puteti verifica constant colesterolul, tensiunea arteriala si alti factori de risc.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.