Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului osos

Sindromul tunelului carpian – metode de tratament

5 noiembrie 2012
Share

Suferiti de furnicaturi, amorteala sau de dureri difuze ale mainii? Ei bine, s-ar putea sa aveti sindromul tunelului carpian, care se mai numeste si neuropatie mediana a incheieturii mainii, o afectiune medicala ce se caracterizeaza prin compresia nervului median, unul dintre cei mai importanti nervi ai membrului superior.

Tunelul carpian este o stuctura fibro-osoasa pe partea palmara a incheieturii mainii.

O veste buna ar fi faptul ca fitoterapia si aromoterapia ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului de tunel carpian. Suplimentele pe baza de plante pot veni in ajutorul medicatiei deja prescrise. Pentru a atenua simptomele, puteti apela la unele plante cu efect calmant.

 

Gheara-diavolului – indicata in durerile cauzate de sindromul de tunel carpian

Radacina acestei plante africane este recunoscuta pentru ameliorarea durerilor articulare si musculo-scheletice. Mai multe studii clinice au aratat ca radacina de gheara-diavolului are efecte comparabile cu cele ale medicamentelor antiinflamatoare. Un tratament cu un astfel de supliment trebuie tinut cel putin doua-trei luni. Atentie insa, aceasta planta este interzisa in cazul persoanelor care sufera de ulcer gastric sau ulcer duodenal. Daca suferiti de diabet, sunteti gravide sau alaptati, indicat ar fi sa consultati un medic avizat.

 

Arnica – remediu antiinflamator pentru tunelul carpian

Unguentele care contin arnica au proprietati antiinflamatoare si ajuta la ameliorarea durerii. Aplicati un astfel de unguent pe zona cu probleme si apoi masati timp de cateva minute atat dimineata, cat si seara. De asemenea, puteti utiliza si o infuzie pe baza de flori de arnica pe care trebuie sa o lasati sa se raceasca inainte de a o folosi, cu care sa va faceti mai apoi comprese. Cele cu tinctura de arnica si apa sunt si ele foarte indicate.

 

Ghimbirul – comprese pentru ameliorarea sindromului carpian

Ajuta foarte mult la reducerea inflamatiei. Ghimbirul proaspat, dat prin razatoare si lasat la infuzat timp de 10 minute intr-un recipient cu apa fierbinte poate face minuni. Compresele aplicate pe zona afectata si lasate o perioada mai lunga de timp sa actioneze v-ar putea calma durerea, mai ales ca suntem in anotimpul rece cand durerile se pot intensifica.

 

Argila si uleiurile esentiale

Aplicati cataplasme cu argila verde calda in strat foarte gros. Repetati aceasta actiune de mai multe ori pe zi, pana cand simptomele incep usor-usor sa dispara. Uleiurile esentiale de origine vegetala sunt obtinute prin distilare. Substantele parfumate si non-grase detin proprietati antiinflamatoare si calmante. Uleiul de arnica, cel de levantica fac foarte bine. Alte metode de tratament ar fi cel prin ultrasunete, terapia nutritionala, compresele cu gheata.

 

Cand se ajunge la interventia chirurgicala in cazul sindromului de tunel carpian?

O electromiografie ar putea evalua in ce stadiu va aflati. Puteti purta o atela care sa imobilizeze incheietura pe timp de noapte de-a lungul mai multor saptamani. Injectiile locale cu corticosteroizi sunt si ele eficiente. Daca insa durerea persista timp de un an, cel mai bine este sa luati in considerare interventia chirurgicala. Degetele devin din ce in ce mai sensibile, muschii degetelor incep sa nu mai functioneze si situatia se poate inrautati. O astfel de operatie este realizata de un chirurg ortoped si se face, de obicei, sub anestezie locala.

 

Ruxandra Raica

Sursa: www.topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.