Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Aerul conditionat: cum ne racorim sanatos

9 august 2012
Share

Aerul conditionat este un prieten de neinlocuit pe timpul verii, cand caldura este insuportabila. Acesta poate deveni insa si dusmanul nostru, daca nu il folosim cu atentie. De aceea, este esential sa tinem cont de cateva sfaturi atunci cand utilizam aparatul.

Majoritatea specialistilor sustin ca aparatele de aer conditionat trebuie sa fie setate cu doar cinci grade Celsius sub temperatura de afara, pentru a nu afecta sanatatea.

Cu toate acestea, daca afara sunt 40 de grade, de exemplu, este de inteles ca nu putem sta in casa/birou la 35˚ C, fiindca tot va fi insuportabil de cald, asa ca temperatura poate scadea pana se ajunge la nivelul de confort preferat. Pe de alta parte, nu exista o temperatura standard care sa multumeasca pe toata lumea. Unele persoane se simt bine la 18˚, altele la 16˚ sau la 24˚.

 

Atentie la socul termic!

Asadar, aparatul poate fi setat dupa bunul plac, pe temperatura dorita. Conditia este ca aceasta sa fie agreabila, sa ne permita sa respiram usor, fara sa tusim, iar apoi sa nu iesim brusc afara. Ideal este ca trecerea sa se faca dintr-o incapere in alta, treptat, pana se ajunge afara. In caz contrar, trecerea imediata de la o temperatura foarte scazuta la una extrem de ridicata, sau invers, este un soc pentru organism si poate declansa aparitia unor probleme de sanatate, de la raceli grave, dureri musculare sau migrene pana la pneumonie.

 

Curatati periodic filtrele aparatului

Aparatele de aer conditionat trebuie intretinute corect. In caz contrar, ele pot reprezenta adevarate surse de infectie, din cauza germenilor care se dezvolta in interiorul filtrelor necuratate periodic (cel putin o data pe an). Una dintre cele mai cunoscute si mai periculoase boli de acest fel este legioneloza, o forma de pneumonie severa, determinata de o bacterie care supravietuieste, printre altele, in filtrele aparatelor de aer conditionat, dusuri si rezervoare cu apa. Simptomele legionelozei sunt: febra, frisoane, cefalee, dureri musculare, tuse seaca si dificultati de respiratie.

 

Setati-l sa bata in sus

Atentie: evitati sa stati direct in fata fluxului de aer. Cel mai bine este sa setati aparatul sa bata in sus. In plus, este indicat sa nu fie montat in camera in care dormiti, cea mai buna incapere in care poate fi amplasat fiind holul. Persoanele cu afectiuni respiratorii cronice sau acute, dar si cele cu artrita sau neuropatii, trebuie sa evite expunerea prelungita la temperaturi scazute si sa tina aerul pornit doar atat cat sa creeze o stare de bine, intrucat simptomele problemelor de sanatate se pot agrava. Si aerul conditionat din masina trebuie luat in calcul. Ideal este sa il setati sa bata spre portiere, in niciun caz direct in fata.

 

Un studiu la care au participat 770 de oameni a evidentiat ca persoanele care lucreaza in birouri unde aerul conditionat functioneaza in permanenta au probleme de sanatate precum: atacuri astmatice, dureri in piept sau raceli obisnuite. In plus, tind sa se imbolnaveasca mai des decat cele care lucreaza in aer liber sau in incaperi fara aer conditionat.

 

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Dr. Roxana Nemes

Medic primar pneumolog

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.