Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Adevarul despre popcorn

25 februarie 2014
Share

Cand invitam mai multi prieteni acasa si vrem sa vizionam un film, aproape automat vom consuma si popcorn. Desigur, cel mai des apelam la pungile de popcorn pe care le bagam la cuptorul cu microunde, deoarece reprezinta o varianta mult mai comoda si mai simpla. Ceea ce nu stim insa este faptul ca popcornul nu este tocmai un aliment sanatos. Desi unii sustin contrariul, luand „la puricat” ingredientele care se gasesc in pungile de popcorn, s-ar putea sa fim dezamagiti.

Iar singurul lucru mai inspaimantator decat filmele de groaza pe care le vizionati este bolul plin de popcorn pe care-l tineti in brate. Asadar, sa descoperim impreuna ce se acunde in pungile de popcorn pe care le bagam la cuptorul cu microunde.

 

Popcornul, un aliment toxic?

In primul rand, ambalajele contin perfluorochimicale, o clasa de produse chimice legate de aparitia diferitelor tipuri de cancer (printre care si teflonul), precum si de deteriorarea sistemului reproductiv. Odata ingerate, aceste substante raman in organism o perioada lunga de timp. Si nu vorbim numai despre substantele chimice continute de ambalaje, ci si de cele care sunt aplicate direct pe boabele de porumb propriu-zise. Diacetilul, de exemplu, este o aroma utilizata pentru a conferi popcornului gustul acela de unt, insa a fost legat de mai multe ori de aparitia afectiunilor pulmonare. In plus, studiile au aratat ca oamenii care lucreaza in fabricile unde se pregateste si ambaleaza popcornul dezvolta boli pulmonare grave. Si, desi unii producatori sustin ca nu mai folosesc aceasta substanta, se pare totusi ca nici inlocuitorii nu ar fi mai sanatosi.

 

Totul despre grasimi

Adevarul despre popcornGrasimile industrializate precum grasimile trans reprezinta o adevarata amenintare pentru sanatatea inimii si sunt legate si de boli precum endometrioza. Producatorii de alimente le utilizeaza deoarece ajuta la conservarea produselor. Desi eticheta poate indica 0% in ceea ce priveste continutul de grasimi trans, uleiurile hidrogenate indica prezenta acestora.

Ce este cel mai ingrijorator este faptul ca, in general, pungile de popcorn (partea din interior) sunt injectate cu tot felul de substante pentru ca uleiul si celelalte ingrediente sa nu „transpire” practic prin punga. Administratia Alimentelor si a Medicamentelor din Statele Unite ale Americii avertizeaza ca atunci cand aceste pungi sunt incalzite, se elibereaza o substanta numita acid perfluorooctanoic.

 

Varianta optima

Daca vine vorba insa despre o solutie mai sanatoasa pentru a va prepara popcornul acasa, sa stiti ca ea chiar exista. Cumparati din locurile speciale boabe de porumb organic pe care le puteti pune intr-o punga de hartie, si apoi bagati-o la cuptorul microunde. La fel puteti face popcorn si intr-o tigaie in care puteti adauga putin unt sau chiar ulei de cocos. O varianta mult mai sanatoasa si… la fel de delicioasa.

 

Ruxandra Raica

Sursa: everydayhealth.com; rodalenews.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.