Revista care te menține sănătos

Neurologie

Accidentul vascular cerebral: 5 simptome ingrijoratoare

24 noiembrie 2017
Share

Accidentul vascular cerebral (AVC) este cea de-a treia cauza de mortalitate la nivel mondial, dupa bolile cardiovasculare si cancer. Ingrijorator este si ca acesta apare chiar si inainte de 45 de ani. Cum AVC trebuie gestionat de urgenta pentru a nu avea urmari debilitante, este esential sa identificati corect semnele care il anunta.

 

Ultimele decenii au dezvaluit un trend alarmant: 10% dintre AVC-uri se manifesta, in prezent, in randul adultilor cu varste sub 45 de ani, iar femeile sunt supuse unui risc mai mare decat barbatii, potrivit American Heart Association (Asociatia Americana a Inimii). Cel mai comun ramane accidentul vascular cerebral ischemic – un cheag de sange blocheaza circulatia sangvina si oxigenarea corespunzatoare la nivelul creierului – care survine in 80-90% dintre cazuri. Aflati care sunt semnele care ridica suspiciunea unui AVC.

 

Va amorteste o parte a corpului

Daca, dintr-odata, o parte a corpului sau un membru (piciorul ori mana) va amorteste sau devine „moale”, este recomandat sa cereti ajutor de urgenta − acesta este unul dintre simptomele frecvent intalnite ale accidentului vascular cerebral. Lui i se asociaza adesea si caderea buzei pe una dintre partile fetei, cauzata de paralizia musculara, pe care o puteti remarca mai usor incercand sa zambiti.

 

Vorbiti cu dificultate

Un alt simptom comun al AVC este dificultatea de a comunica. Aceasta poate lua forme diferite: fie intampinati greutati in articularea cuvintelor, nereusind sa va faceti inteles, fie pur si simplu nu reusiti sa le rostiti. Acestui simptom i se alatura frecvent si incapacitatea de a procesa si intelege ce anume spun cei din jur.

 

Aveti o durere foarte puternica de cap

Durerile de cap foarte intense se asociaza adesea accidentului vascular cerebral hemoragic, cand un vas de sange se sparge, cauzand o hemoragie la nivelul creierului. In acest caz, suferinta poate lua si forma unei migrene cu aura. Deseori, la scurt timp de la instalare, este insotita de pierderea cunostintei.

 

Va confruntati cu tulburari de vedere

Tulburarile de vedere specifice unui accident vascular cerebral pot avea manifestari surprinzatoare. Spre exemplu, dintr-odata, va puteti pierde abilitatea de a privi spre stanga sau dreapta, ambii ochi fiind afectati in aceeasi masura. Explicatia consta in faptul ca, desi ochiul in sine (globul ocular) si nervul optic functioneaza normal, informatia pe care acestia o transmit creierului nu mai este procesata din cauza leziunii provocate de AVC in regiunea cerebrala responsabila de aceasta sarcina. De asemenea, la fel de posibil este si sa va pierdeti brusc vederea, partial sau complet, fiind afectat unul sau ambii ochi.

 

Toate simptomele apar bruscsecundara AVC

Este important de accentuat faptul ca toate simptomele descrise anterior se instaleaza brusc. Amorteala, durerea intensa de cap, incapacitatea de vorbi coerent sau de a rosti cuvintele, dar si tulburarile de vedere apar, toate, in decurs de doar cateva minute. In aceasta situatie, pentru ca un eventual accident vascular sa nu aiba consecinte extrem de grave (un handicap permanent), interventia medicala trebuie sa se faca foarte rapid.

 

Factorii care predispun femeile la un AVC sunt sarcina si schimbarile hormonale pe care le declanseaza, administrarea de anticonceptionale si migrenele cu aura. Lor li se asociaza factorii clasici: fumatul, hipertensiunea, colesterolul ridicat si diabetul.

 

De retinut!

Nu in ultimul rand, trebuie spus ca se poate intampla ca o parte dintre aceste simptome sa lipseasca ori manifestarea lor sa fie de scurta durata. Apelati la ajutor medical in oricare dintre aceste situatii – in cea de-a doua, de pilda, poate fi vorba despre un accident ischemic tranzitor care deseori precede, cu aproximativ 48 de ore, instalarea unui AVC. Interventia rapida in cazul unui AVC este vitala: in fiecare minut de la declansarea unui accident vascular, creierul pierde circa 1,9 milioane de neuroni. Consecintele sunt progresiv mai grave asupra capacitatilor motorii, verbale, de memorare etc.

 

Dana Saporan

Sursa: Prevention.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.