Revista care te menține sănătos

Ghid practic

8 sfaturi pentru a preveni tromboza venoasa profunda

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
17 decembrie 2021
Share

Tromboza venoasa profunda reprezinta formarea unui cheag de sange in venele profunde ale membrelor inferioare, pelvisului sau membrelor superioare. Trombii se pot forma fie la nivelul venelor superficiale (tromboflebita) fie la nivelul venelor profunde.

Trombii de la nivelul venelor profunde se pot mari in dimensiuni, pot ajunge prin circulatia sanguina pana la nivelul plamanilor, fiind risc de embolism pulmonar (conditie ce poate pune viata in pericol). Iata cum putem preveni tromboza venoasa profunda.

1. Aveti grija cand zburati cu avionul

Atunci cand zburati cu avionul, in special pe o perioada lunga de timp, evitati alcoolul si somniferele. Trebuie sa stati treaz destul incat sa va ridicati de pe scaun si sa faceti cativa pasi la fiecare 1-2 ore. Este important sa va mentineti buna circulatie a sangelui si sa mentineti muschii in miscare. Atunci cand stati jos, schimbati pozitia des. Nu stati picior peste picior sau cu picioarele incrucisate, deoarece aceste pozitii reduc fluxul sangvin.

2. Purtati ciorapi de compresie

Medicul va poate recomanda ciorapi compresivi pentru a preveni formarea cheagurilor de sange. Acestia pun presiune pe picioare pentru a imbunatati circulatia. Daca nu sunteti multumit de o anumita pereche, nu renuntati. Discutati cu medicul intai. O alta marca ar putea fi de folos. Asigurati-va ca alegeti masura potrivita si ca aveti presiunea potrivita.

3. Exersati la locul de munca: pompa de picior

Atunci cand sunteti la birou sau blocat intr-o calatorie lunga cu masina, incercati sa miscati in mod regulat muschii labei picioarelor si ai gambelor. Incercati-le pe cele tip pompa de picior. Atunci cand sunteti asezat, pozitionati piciorul drept pe podea. Ridicati degetele in timp ce mentineti calcaiele jos. Tineti 3 secunde. Apoi faceti inversul: ridicati calcaiele in timp ce degetele sunt la sol si mentineti 3 secunde.

4. Faceti miscare

8 sfaturi pentru a preveni tromboza venoasa profundaActivitatea fizica regulata este o metoda excelenta de prevenire a trombozei venoase profunde. Imbunatateste circulatia si previne umflarea membrelor. De asemenea, exercitiile va ajuta sa va mentineti o greutate corporala optima, ceea ce scade, de asemenea, riscul de tromboza venoasa profunda. Exercitiile va pot imbunatati functia plamanilor, ce reprezinta cheia de tratament daca ati avut un embolism pulmonar.
Discutati cu medicul inainte sa incepeti un program de exercitii fizice. Multe persoane incep incet cu exercitii blande, precum mersul pe jos sau inotul.

5. Faceti pauze

Daca sunteti la birou toata ziua, luati pauze la fiecare 1-2 ore pentru a face cativa pasi timp de cateva minute. Daca va ajuta, setati alarma pentru a va aminti de aceste pauze benefice. Incercati sa va intindeti picioarele si sa le miscati in timp ce stati la birou.

6. Pregatiti-va pentru calatorii

Daca planuiti o calatorie, asigurati-va ca purati haine lejere si comfortabile. Nu purtati nimic ce ar putea sa va restrictioneze circulatia. De asemenea, beti multa apa. Intrebati medicul daca este necesar sa luati medicamente suplimentare sau sa le schimbati pe cele curente in timpul calatoriei.

7. Renuntati la fumat

Daca fumati, acum este momentul sa renuntati. Fumatul restrictioneaza fluxul sanguin si favorizeaza aparitia cheagurilor de sange. Intrebati medicul despre metoda potrivita de a renunta la acest viciu, precum plasturii sau guma cu nicotina.

8. Reduceti efectele adverse ale medicamentelor

Antiagregantele plachetare (ce subtiaza sangele) pot fi esentiale dupa o tromboza venoasa profunda, insa pot cauza sangerari. Protejati-va in viata de zi cu zi si evitati sa va taiati. In loc de razatoare clasica, optati pentru cea electrica. Fiti precauti atunci cand folositi unghiera, foarfeca sau cutitul. Folositi o periuta de dinti moale si ata dentara cu ceara – acestea scad riscul de sangerari gingivale. Intrebati medicul in legatura cu alte precautii pe care le puteti lua in considerare.

Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.