Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

8 factori agravanti ai alergiilor

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
26 aprilie 2021
Share
  • Persoanele cu alergii stiu deja care este cauza suferintei lor si si-au adaptat comportamentul astfel incat sa-si usureze situatia. Dar se poate intampla, ca fara sa se expuna mai mult decat de obicei la alergenul respectiv, sa li se accentueze simptomele. Cauza? Anumiti factori, banali, pe care nu i-ati banui in mod normal.

    Alergiile prezinta anumite simptome, precum rinoreea (secretia nazala) si mancarimile la nivelul ochilor, ce pot fi suparatoare si stanjenitoare, de cele mai multe ori. Acestea pot fi tinute sub control cu ajutorul medicamentelor, insa trebuie evitati factorii declansatori sau agravanti. Alergiile se pot inrautati in timp si exista anumite motive pentru care se intampla acest lucru. Indiferent de factorul care agraveaza simptomele unei alergii, exista solutii care pot fi de folos. Descoperiti in randurile de mai jos care sunt cele mai intalnite opt cauze ce pot agrava alergiile.

    Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena spray-ul nazal izotonic Assista Aquamare, o soluţie naturală de apă de mare destinată hidratării şi menţinerii igienei zilnice a nasului. 
    1shutterstock_119202862

    1. Schimbarile climatice

    Agravarea alergiilor este unul dintre pericolele care apar atunci cand temperatura creste. Polenul este unul dintre factorii declansatori ai alergiilor, iar cantitatea de polen este mai ridicata primavara. Pe de alta parte, schimbarile de temperatura bruste sau nefiresti pot, de asemenea, agrava alergiile. In mod normal, nu ar trebui sa existe polen pana in luna martie. Insa, in lunile de iarna cu temperaturi crescute, plantele pot produce polen, ceea ce favorizeaza aparitia simptomelor alergice. Pe de alta parte, chiar daca nu exista polen in aer in anotimpul rece, o schimbare drastica a vremii poate agrava o alergie. Temperaturile extreme pot inflama mucoasa nazala si sinusurile, avand acelasi comportament precum un alergen.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • 2shutterstock_274981748

    2. Aerul poluat

    Desi aerul poluat se intalneste pretutindeni, in zonele urbane cantitatea este mai mare, comparativ cu zonele rurale. Daca v-ati mutat de curand sau daca locuiti intr-un oras intens poluat, este probabil ca alergia sa se agraveze. In orase, poluarea si nivelul ozonului sunt mai crescute. Ozonul stratosferic este benefic, pentru ca absoarbe razele ultraviolete si protejeaza astfel oamenii, plantele si animalele de expunerea la radiatiile solare periculoase. Ozonul devine o amenintare pentru sanatate cand se acumuleaza in troposfera, cauzand probleme respiratorii. Ozonul troposferic este rezultatul poluarii cu compusi organici volatili (care provin din industria chimica, petroliera, surse de ardere la scara mica etc.).
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • 3shutterstock_123576970

    3. Stresul

    Acesta poate agrava semnificativ o alergie. Determina aparitia inflamatiei si poate creste sensibilitatea organismului la anumiti factori alergeni. In plus, stresul poate produce unele simptome ce apar in alergie, precum durerile de cap sau respiratia rapida, ceea ce dubleaza disconfortul.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • 4shutterstock_19662688 - alergie 2

    4. Varsta

    In special in cazul persoanelor varstnice care au trait o viata intreaga in zone urbane, reactiile alergice se intensifica. Este necesara o expunere repetitiva la anumiti factori pentru ca alergia sa se dezvolte. Sistemul imunitar joaca un rol important in declansarea reactiilor alergice si, in unele cazuri, acestea se manifesta in a doua parte a vietii.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • 5shutterstock_394068877

    5. Agentii antibacterieni

    Desigur, un mediu inconjurator curat va protejeaza de anumite infectii. Insa, unele studii au aratat ca unii agenti antibacterieni, cei folositi pentru pasta de dinti si unele produse cosmetice, joaca un rol in agravarea alergiilor. Conform studiilor, igienizarea caselor si a mediului inconjurator cu aceste produse slabeste sistemul imunitar, facandu-l vulnerabil in fata bacteriilor si virusurilor.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • 6shutterstock_366732347

    6.  Bisfenolul A (BPA)

    Cercetatorii au aratat ca expunerea la bisfenol A (substanta prezenta in obiectele din plastic) creste riscul de aparitie a astmului, in special in randul copiilor. Este recomandat sa inlocuiti obiectele din plastic cu cele din sticla, metal sau ceramica.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • 7shutterstock_215591584

    7. Produsele de curatenie

    Produsele de curatenie contin numeroase substante nocive care ataca diferit organismul. Insa, cel mai frecvent vizate organe sunt plamanii. Aceste substante ataca in mod direct caile respiratorii si sunt asociate cu aparitia astmului in cazul persoanelor de toate varstele.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • 8shutterstock_256803961

    8. Pardoseala linoleum

    Linoleumul este confectionat din plastic si substante extrem de daunatoare. Detinerea acestuia in casa determina expunere continua la aceste substante, ceea ce favorizeaza sau agraveaza o alergie. Copiii care cresc in case cu podele linoleum sunt mai predispusi la aparitia si agravarea astmului. Un studiu a demonstrat ca, daca o femeie gravida are in dormitor acest tip de pardoseala, copilul este mai predispus la aparitia astmului bronsic.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.