Revista care te menține sănătos

Știri

44% dintre romani au luat antibiotice in ultimele 6 luni

27 iulie 2011
Share

Un studiu realizat in luna mai 2011 de GfK HealthCare Romania a aratat ca 44% dintre romanii cu varsta peste 15 ani au luat cel putin o data in ultimele 6 luni un tratament cu antibiotic, iar 23% au luat cu o luna in urma sau mai recent. De asemenea, mai multe persoane cu varsta peste 60 ani, pensionate sau casnice au luat un antibiotic in ultima saptamana decat restul populatiei.

Studiul a fost desfasurat pe un esantion reprezentativ national de 1.000 de respondenti cu varsta peste 15 ani, cu scopul de a afla obiceiurile consumului de antibiotice ale romanilor, pentru ce afectiuni le folosesc si cum decid sa ia astfel de tratamente.

Exista o categorie mai restransa (8%) care spune ca nu s-a tratat niciodata cu antibiotic, categorie care creste semnificativ in cazul celor din mediul rural (10%), precum si in cazul barbatilor (10%), comparativ cu femeile (6%).

Cei mai multi dintre romanii chestionati folosesc tratamente cu antibiotice pentru raceala (21%), infectie asociata cu durerile de dinti (18%), infectie cu durere in gat (7%), gripa (7%) sau infectii, in general (5%). O treime dintre cei care au luat antibiotic in ultimele 2-3 saptamani au folosit acest tratament pentru raceala.

Medicul de familie este cel care a recomandat folosirea unui antibiotic pentru mai mult de jumatate dintre respondenti (52%), in vreme ce medicul specialist a recomandat un astfel de tratament doar pentru 19% dintre romanii participanti la cercetare.

Mai mult, in 9% dintre cazuri, recomandarea a venit din partea farmacistului, iar 8% dintre respondenti au luat singuri decizia de a folosi un astfel de tratament. O treime dintre cei care au decis singuri sa ia un tratament antibiotic l-au luat pentru tratarea unei raceli, iar o alta treime a luat un astfel de tratament pentru a trata o durere/ infectie dentara.

In Bucuresti, 63% dintre respondenti spun ca tratamentul cu antibiotic le-a fost recomandat de medicul de familie si doar 9% de medicul specialist. Cei care iau antibiotice la recomandarea medicului specialist sunt in general mai bine informati decat restul si mai atenti cu utilizarea unor astfel de tratamente.

Nota pentru articolul «44% dintre romani au luat antibiotice in ultimele 6 luni»:2.33/ 5 (3 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.