Revista care te menține sănătos

Știri

30 de ani: varsta la care devenim maturi 2

11 decembrie 2012
Share

Majoritatea parintilor isi fac griji atunci cand copiii lor termina facultatea, deoarece intampina dificultati in a-si gasi drumul potrivit in cariera, persoana potrivita pentru a se casatori sau pur si simplu pentru ca nu pot fi independenti din punct de vedere financiar.

Specialistii in neurologie insa atrag atentia ca pana la varsta de 30 de ani creierul uman continua sa se dezvolte si considera ca perioada de la 18 la 29 de ani trebuie catalogata la stadiul de „adult emergent”, in care se iau foarte multe decizii majore, dar care sunt ulterior „filtrate” de catre cortexul prefrontal, zona responsabila de actiuni precum capacitatea de planificare, prioritizare, responsabilitate si stapanirea impulsurilor.

Aceasta regiune se dezvolta in totalitate in jurul varstei de 30 de ani, sustin oamenii de stiinta de la Institutul American pentru Sanatate Mentala.

Aceasta perioada de circa 10 ani, intre adolescenta si varsta adulta, devine din ce in ce mai lunga pe masura ce oamenii devin mai pretentiosi sau pur si simplu din cauza situatiei economice, care provoaca deseori amanarea studiilor si asumarea responsabilitatilor de adult familist catre varste mai inaintate.

Acest lucru poate fi observat si din perspectiva varstei la care ne casatorim. De exemplu, daca in anii ’60 femeile se maritau la 20 de ani, iar barbatii se insurau la 22 de ani, acum varsta medie la care luam hotararea sa ne casatorim este de 26 de ani, in cazul femeilor, si 28 de ani in cazul barbatilor.

De asemenea, pentru adultul tanar, aceasta perioada stresanta din viata se asociaza cu anxietate, depresie, accidente de masina, abuz de alcool si tentative de suicid, dar si schimbari frecvente ale locului de munca.

Neurologul Jay Giedd, autorul studiului, considera ca aceasta descoperire este cel mai bun lucru care i se poate intampla umanitatii, deoarece ne permite sa ne adaptam mediului inconjurator, sa realizam in ce lume traim cu adevarat si ce trebuie sa facem pentru a fi foarte buni in ceea ce facem.

Paula Rotaru

Sursa: http://online.wsj.com

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.