Revista care te menține sănătos

Știri

5 obiceiuri sanatoase care ajuta la prevenirea cancerului colorectal

27 octombrie 2014
Share

Insusirea a doar cinci obiceiuri sanatoase poate reduce semnificativ riscul aparitiei cancerului colorectal, dezvaluie un studiu realizat de oamenii de stiinta germani. Acest tip de cancer este al doilea cel mai frecvent la barbati si al treilea la femei, iar 55% dintre cazuri provin din regiuni dezvoltate, precum America de Nord sau Europa Occidentala.

Timp de 12 ani, cercetatorii din cadrul Institutului German de Alimentatie Umana de la Potsdam-Rehbruecke au comparat informatiile provenite de la peste 347.000 de femei si barbati originari din 10 tari europene. Au fost constatate aproximativ 3.800 de cazuri de cancer colorectal.

Analizele oamenilor de stiinta au avut in vedere cinci obiceiuri sanatoase:

  1. Greutate normala;
  2. Un nivel scazut al grasimii abdominale;
  3. O activitate fizica regulata;
  4. Absenta fumatului si consumul moderat de alcool;
  5. O alimentatie bogata in fructe, legume, peste, iaurt, nuci, cereale si saraca in carne rosie sau transformata.

Comparativ cu subiectii care nu aveau niciunul sau doar un obicei sanatos din cele cinci, la cei care aveau intre doua si cinci obiceiuri sanatoase a fost constatata o reducere cu 13-37% a riscului de a suferi de cancer colorectal.

 

Potentialul de prevenire a cancerului colorectal, mai ridicat la barbati decat la femei

Autorii studiului au notat o diferenta si intre cele doua sexe. Ei estimeaza ca in jur de 22% din cazurile de cancer colorectal la barbati si 11% la femei ar fi putut fi evitate daca subiectii ar fi adoptat cele cinci obiceiuri de viata sanatoasa. Ei sustin ca aceste date sunt marturia unui potential de prevenire ridicat in cazul barbatilor, al caror risc de a suferi de acest tip de cancer este mult mai ridicat decat la femei.

 

Oana Anghel

Sursa: lapresse.ca

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.