Revista care te menține sănătos

Știri

Cancerul pulmonar ar putea ramane in stand by chiar si 20 de ani

17 octombrie 2014
Share

Primele modificari la nivelul celulelor canceroase ar putea trece neobservate chiar si 20 de ani in cazul persoanelor care s-au lasat de fumat, in ceea ce priveste cancerul pulmonar. Asta pana in momentul in care celulele respective sunt activate, iar dezvoltarea lor este brusc accelerata.

Cancerul la plamani poate ramane in stand by chiar si doua decenii, cel putin asta au descoperit expertii din Londra care spera ca in acest mod sa se puna la punct o politica de depistare precoce a acesui tip de cancer. Cancerul la plamani reprezinta una dintre cauzele decesului, iar doi din trei pacienti sunt diagnosticati cand au ajuns deja intr-o forma avansata, si doar unu din zece pacienti supravietuieste pe o perioada de cinci ani in urma tratamentului.

 

Renuntati la fumat!

Studiul a fost realizat pe un numar de 7 pacienti (nefumatori, fumatori si ex-fumatori) care sufereau de cancer pulmonar. Rezultatele au aratat ca celulele care incepusera sa sufere mutatii in momentul in care pacientii fumau puteau intra in stand by pe o perioada chiar si de 20 de ani, dupa care erau brusc activate chiar si in cazul in care pacientii renuntasera la fumat. Aceasta descoperire subliniaza necesitatea de a detecta cancerul pulmonar mai devreme, astfel incat acesta sa nu evolueze in mod agresiv, iar rata de supravietuire sa poata fi imbunatatita in mod semnificativ. In Franta, cancerul pulmonar este al doilea ca prevalenta in cazul barbatilor, si al treilea cel mai frecvent in cazul femeilor.

 

Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.