Revista care te menține sănătos

Știri

Obezitatea duce la imbatranirea accelerata a ficatului

16 octombrie 2014
Share

Obezitatea a fost asociata cu cresterea riscurilor de boli cardiace, diabet de tip 2 si chiar unele forme de cancer. Acum, pentru prima oara, cercetatorii sustin ca obezitatea poate, de asemenea, accelera procesul de imbatranire a ficatului.

O echipa de cercetatori – coordonata de Steve Horvath, profesor de genetica umana la David Geffen School of Medicine din cadrul University of California, Los Angeles, arata ca studiul ar putea explica de ce persoanele obeze dezvolta de multe ori, inca de timpuriu, boli specifice unor varste mai inaintate, cum ar fi diabetul si cancerul de ficat.

Cercetatorii au suspectat de mult ca obezitatea accelereaza imbatranirea la om. Potrivit lui Horvath, cu toate acestea, a fost imposibil de dovedit o astfel de teorie. Dar anul trecut, Horvath a dezvoltat un „ceas al imbatranirii” – un instrument care, spune el, poate indica cu precizie varsta biologica pentru o serie de organe, tesuturi si celule. Folosind acest instrument, Horvath si colegii sai au descoperit o legatura intre obezitate si imbatranirea accelerata a ficatului.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii au evaluat aproape 1.200 de probe de tesuturi umane, dintre care 140 au fost probe de ficat. Echipa a evidentiat, de asemenea, indicele de greutate, cel de inaltime si cel de masa corporala (IMC) in cazul persoanelor de la care au fost luate probele.

 

Formula imbatranirii ficatului

Ei au descoperit ca, pentru fiecare 10 unitati suplimentare ale indicelui de masa corporala (IMC), varsta biologica a ficatului a crescut cu 3,3 ani. Ei explica, de exemplu, ca o femeie care are 1,65 metri in inaltime si 63,5 kilograme ar avea un IMC de 23,3. O femeie de aceeasi inaltime, care are o greutate de 91 de kilograme, ar avea un IMC de 33,3, ceea ce inseamna ca ficatul ei ar fi cu peste 3 ani mai batran decat cel al femeii cu IMC mai mic.

„Pentru unii oameni, accelerarea in varsta din cauza obezitatii poate fi mult mai grava, chiar pana la 10 ani in plus.” Echipa de cercetatori arata ca scaderea rapida in greutate prin chirurgie bariatrica (micsorarea stomacului) nu inverseaza pe termen scurt procesul de imbatranire accelerata a ficatului.

 

Mircea Doaga

Sursa: medicalnewstoday.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.