Revista care te menține sănătos

Știri

O substanta din zahar „ucide” colesterolul „bun”, crescand riscul de boli de inima

8 septembrie 2014
Share

O substanta derivata din zahar este responsabila pentru „uciderea” colesterolului „bun”, transformandu-l in colesterol „rau”, au descoperit oamenii de stiinta. Cercetatorii de la Universitatea din Warwick (Marea Britanie) au descoperit o substanta numita metilglioxal (MG), care este formata in organism de catre glucoza, ce dauneaza colesterolului „bun” (HDL) – cel care elimina excesul de colesterol „rau” (LDL) din organism. 

Cercetatorii spun ca medicamentele si suplimentele alimentare ar putea fi dezvoltate astfel incat sa poata diminua distrugerea colesterolului „bun” de catre metilglioxal. HDL este considerat colesterol „bun” deoarece ajuta la eliminarea colesterolului „rau” din artere. 

Expertii cred ca HDL-colesterolul actioneaza ca un captator, ce transporta colesterolul LDL departe de artere pana la ficat, unde este descompus. Cercetatorii au descoperit ca MG destabilizeaza colesterolul „bun” si-l face sa-si piarda proprietatile care protejeaza omul impotriva bolilor de inima. 

O noua strategie 

Nivelurile scazute de HDL-colesterol sunt strans legate de bolile de inima, nivelul crescut de metilglioxal fiind comun in cazul persoanelor in varsta si celor cu diabet sau cu probleme renale. 

Seful echipei de cercetare, dr. Naila Rabbani, din cadrul Warwick Medical School, a declarat ca daunele provocate colesterolului „bun” de catre metilglioxal determina o crestere semnificativa a riscului de boli de inima, de pana la 10%. 

„Prin intelegerea modului in care metilglioxal-ul afecteaza colesterolul „bun” ne putem concentra acum pe dezvoltarea de medicamente care reduc concentratia de MG din sange. O alta strategie ar putea fi dezvoltarea unor suplimente alimentare care scad nivelul de metilglioxal prin cresterea cantitatii unei proteine ​​numite glyoxalase 1 sau Glo 1, care converteste MG in substante inofensive”, a precizat dr. Naila Rabbani.

 

Mircea Doaga 

Sursa: dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.