Revista care te menține sănătos

Știri

Terapia „Men in Black”: amintirile dureroase pot fi transformate in emotii pozitive

1 septembrie 2014
Share

Amintirile traumatizante ar putea fi transformate in amintiri placute printr-un flash de lumina, sustin oamenii de stiinta. Astfel, medicii ar putea fi capabili sa utilizeze o noua tehnica de tratare a soldatilor cu stres posttraumatic sau a pacientilor cu fobii debilitante.

 Metoda, demonstrata in experimente pe soareci, promite posibilitatea de a modifica memoria – un concept care pana acum a fost posibil doar in filme science-fiction. Tratamentul functioneaza intr-un mod similar cu „neutralizatorul fictiv” folosit de Tommy Lee Jones si Will Smith in filmul Men in Black – o lumina stralucitoare ce schimba amintirile in functie de ceea ce dicteaza utilizatorul. 

Neurologii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA au descoperit acum calea spre zona din creier care leaga amintirile de emotii. Ei au descoperit ca o singura amintire poate determina frica, bucurie sau emotie, in functie de zona din creier in care se fixeaza. Constatarile lor, publicate in revista Nature, demonstreaza ca emotiile pozitive sau negative ale unei amintiri pot fi inversate. 

Control prin intermediul luminii

 „Aceasta proprietate (de inversare) a memoriei este folosita in mod clinic pentru tratarea maladiilor mintale, dar mecanismele neuronale si circuitele cerebrale care autorizeaza aceasta schimbare a registrului emotional raman in mare parte putin cunoscute”, au subliniat autorii studiului. 

Noua analiza, rodul unei colaborari intre institutul japonez Riken si MIT din Statele Unite, se sprijina pe o noua tehnologie de control a creierului prin intermediul luminii, denumita „optogenetica”, creata de cercetatori pentru a intelege mai bine ce se petrece atunci cand oamenii isi amintesc momente placute sau neplacute si daca poate fi modificata valoarea (negativa sau pozitiva) asociata unei amintiri.

 

Mircea Doaga

Sursa: dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.