Revista care te menține sănătos

Știri

Acneea la adulti, efectul dereglarilor hormonale

27 noiembrie 2012
Share

Desi exista conceptia conform careia acneea ar fi un indicator al unei igiene precare, nu putem spune ca la varsta adulta aceasta afectiune s-ar datora unei astfel de neglijente. Potrivit unui studiu clinic realizat pe aproape 3.000 de femei, acneea adulta afecteaza circa 45% dintre femeile intre 21 si 30 de ani, 26% dintre femeile intre 31 si 40 de ani, si circa 12% dintre femeile intre  41 si 50 de ani.

Odata dezvaluite aceste procente, nu este de mirare ca specialistii si-au pus intrebarea: care este factorul de risc al acneei la varsta adulta? Dermatologul Jean Scholler, de la Facultatea de Medicina Feinberg-Universitatea Northwestern, SUA, ofera cateva posibile explicatii.

Un factor cu rol deosebit de important in aparitia acneei la femeile adulte il constituie dezechilibrul hormonal, mai exact cresterea nivelului de testosteron. Printre manifestarile clinice ale excesului androgenic se numara hirsutismul (excesul de par corporal), ingrosarea vocii, menstre neregulate si exces de sebum care favorizeaza aparitia acneei.

Acneea cauzata de dezechilibrul hormonal poate fi tratata cu ajutorul pilulelor anticonceptionale, care regleaza nivelul hormonilor, sau al medicamentelor cu spironolactona, eliberate doar pe baza de prescriptie medicala, care pot scadea productia de testosteron.

Desi nu a fost pe deplin dovedit ca dieta joaca un rol important in acneea adulta, unele cercetari de mica amploare arata ca produsele lactate consumate zilnic pot contribui la formarea cosurilor. Exista tratamente eficiente care va pot scapa de acnee, fara efecte secundare, insa cel mai indicat ar fi sa consultati medicul dermatolog inainte de a apela la metodele auzite prin vecini sau gasite la o simpla cautare pe internet.

 

Paula Rotaru

Sursa: www.foxnews.com

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.