Revista care te menține sănătos

Sănătatea bărbatului

Andropauza sau „menopauza barbatilor”

14 mai 2014
Share

Testosteronul este principalul hormon masculin responsabil de aparitia caracterelor masculine si de dorinta sexuala la barbati. Un nivel scazut de testosteron este sinonim cu reducerea dorintei sexuale sau cu influentarea comportamentului emotional, la barbatii peste 45 de ani.

Testosteronul joaca un rol important si in starea de spirit, inclusiv in buna functionare a creierului. De aceea, nivelul scazut de testosteron a fost asociat cu simptome precum modificari ale dispozitiei, stres crescut si depresie. Aflati in randurile care urmeaza mai multe despre consecintele „menopauzei barbatilor”, denumita medical andropauza, si metodele prin care va puteti imbunatati starea de spirit.

Nivelul scazut de testosteron, una dintre principalele cauze ale depresiei

Este o sursa majora a problemelor de sanatate mentala la barbati, potrivit specialistilor americani. Celulele din creier au receptori de testosteron care afecteaza in mod semnificativ sanatatea mentala. Barbatii care prezinta un nivel scazut de testosteron pot experimenta oboseala si, frecvent, modificari ale dispozitiei. Este, de asemenea, una dintre principalele cauze ale depresiei. Aceasta afectiune mai este cunoscuta sub numele de andropauza sau „menopauza barbatilor”.

Andropauza are impact negativ asupra relatiei de cuplu    

andropauzaIn ultimii ani, studii stiintifice ample au observat o legatura intre nivelul scazut de testosteron si modificarile dispozitiei la barbati, stres si depresie. Un studiu pe mai mult de 600 de olandezi in varsta a gasit o asociere semnificativa intre nivelul scazut de testosteron si depresie. Cei cu niveluri scazute au fost mai predispusi la aparitia depresiei, aceasta fiind o consecinta a stresului emotional. Odata cu scaderea testosteronului, scade si nivelul de energie. Ca o consecinta a acestui fapt, barbatii nu mai sunt foarte activi fizic, castiga in greutate si apar complexele, simtindu-se mai putin atragatori. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra relatiei de cuplu.

Care este tratamentul

Exista insa si o veste buna pentru barbatii aflati la andropauza: poate fi solutionata prin medicatie si schimbarea stilului de viata. Iata cateva recomandari:

  • Examinati-va obiceiurile! Sunt foarte importante odihna si expunerea la lumina soarelui, recomandata in tulburarile de dispozitie sezoniere, dar si regimul alimentar echilibrat.
  • Discutati cu partenerul de cuplu! Cuplurile trebuie sa gaseasca solutii alternative si inovative de apropiere fizica si sa inteleaga ca nivelul redus de testosteron este o problema ce are solutii. Terapia sexuala si consilierea ajuta cuplul sa-si exprime nevoile intr-un cadru deschis, comunicarea deschisa si onesta fiind esentiala.
  • Gestionati stresul! Legatura dintre nivelul scazut de testosteron si stres nu este de neglijat. Daca stresul va controleaza viata, corpul isi va canaliza toata energia catre gestionarea acestuia, si nu catre viata sexuala sau problemele emotionale cu care va confruntati.
  • Apelati la terapia de substitutie cu testosteron! Desi toti ceilalti pasi sunt de mare ajutor, cel mai eficient ramane tratamentul medical, si anume terapia de substitutie hormonala. In urma acesteia, nivelul de testosteron incepe sa se imbunatateasca si, odata cu el, problemele emotionale si sexuale incep sa se rezolve.

Exercitiul fizic este foarte important, la fel si diminuarea cantitatii de carbohidrati si zahar din alimentatie pentru a reduce simptomele andropauzei. S-a dovedit ca excesul de zahar si carbohidrati afecteaza dispozitia, in timp ce activitatea fizica o stimuleaza.

Text: Oana Anghel

Sursa: Everydayhealth            

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.