Revista care te menține sănătos

Psihologie

Tanorexia – prea mult bronz strica

25 iunie 2021
Share
Tanorexia – prea mult bronz strica

Foarte putini oameni cunosc cuvantul „tanorexie” ca atare, insa semnificatia lui este cunoscuta de toti. Tanorexia inseamna obsesia pentru o piele bronzata, pentru culoarea ciocolatie a pielii. Si, ca orice obsesie, ajunge sa aiba efecte daunatoare asupra sanatatii.

Daca demult, timp de cateva secole, pielea alba era apanajul celor din lumea buna, acum pielea alba nu mai pare deloc la moda. Emisiunile tv, revistele pentru femei promoveaza o piele bronzata. Si pentru ca ceea ce este la moda este considerat frumos, daca vrem sa fim apreciate si sa facem parte din grupul femeilor „observate”, trebuie sa ne conformam tendintelor. Insa se pare ca de aici pana la obsesie nu a fost decat un pas. Tot mai multe femei sunt afectate de bronzul excesiv. Isi achizitioneaza creme autobronzante, lotiuni de mentinere a bronzului, petrec ore in sir la plaja si, mai rau, la solariu. Totul pentru o piele stralucind de bronz.

Tanorexicii nu rateaza nicio zi de bronz

Tanorexia afecteaza segmentul de varsta cuprins intre 16 si 40 de ani, atat femei, cat si barbati, insa procentul femeilor este mult mai mare. In general, sunt persoane cu o stima de sine scazuta, a caror imagine este dependenta de reactia celor din jur. Nu au incredere in sine si nu considera ca pot fi atragatoare avand pielea alba. Asa ca, in ciuda efectelor alarmant de daunatoare ale bronzului, aleg sa faca orice pentru o piele ciocolatie.

Dependenta de bronz este explicata de faptul ca razele UV stimuleaza eliberarea de endorfine, ceea ce creeaza o stare de bine. Insa aceasta este amagitoare, asa cum se intampla si cu mancatul ciocolatei in exces. Tanorexicii nu rateaza o zi de bronz, ba chiar devin agitati daca nu pot ajunge la plaja sau la solariu si, de obicei, intra in competitie cu alte persoane care pun acelasi pret pe bronz.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Sun System, gama completă pentru protejarea tenului şi a pielii corpului de acţiunea nocivă a razelor solare, atât UVA, cât şi UVB.

Este o problema pe care trebuie sa o constientizati si sa o rezolvati

Daca observati ca petreceti foarte multe ore la solariu sau la plaja, fara sa utilizati produse de protectie solara si, daca pe masura ce va bronzati, va doriti si mai mult bronz, n-ar strica sa cereti ajutor specializat unui psiholog. Daca deveniti agitati si nervosi ca nu puteti obtine bronzul dorit, acest lucru ar trebui sa va puna pe ganduri. Poate ca pielea ciocolatie este ceea ce va doriti si va ajuta sa fiti remarcati, insa pe termen lung efectele sunt devastatoare. Pielea imbatraneste prematur, ridurile apar mai devreme, pot aparea tumori si cancer de piele.

bronz excesiv

Acceptati-va asa cum sunteti! Alegeti sanatatea!

Acceptarea de sine este cheia pentru o viata implinita, indiferent de culoarea pielii. Ar trebui sa ne reamintim zilnic ca frumusetea inseamna, inainte de toate, sanatate. Tanorexicii nu se simt acceptati social decat daca apartin unui grup ce urmeaza tendintele. Sunt persoane care nu se iubesc si nu se accepta neconditionat. Asta pentru ca nu stiu sa o faca si pentru ca nu s-au simtit iubiti si acceptati neconditionat de propria familie.

Tanorexia se aseamana foarte mult cu anorexia, insa aici nu este vorba de refuzul de a manca, ci de refuzul de a accepta culoarea propriei pieli. Asa cum anorexicul nu se vede slab, oricat de slab ar fi, la fel si tanorexicul nu se vede bronzat, oricat de bronzat ar fi.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.