Revista care te menține sănătos

Prevenție

Sugestii de prevenire a bolii Alzheimer (II)

7 octombrie 2014
Share

Boala Alzheimer este cea mai obisnuita forma de dementa, responsabila pentru 60-80% din cazuri. Ea reprezinta o deteriorare lenta, progresiva a creierului asociata cu micsorarea volumului acestuia. Este o boala asociata cu imbatranirea, varsta inaintata fiind principalul factor de risc. In prezent afecteaza mai mult de 35 de milioane de oameni din intreaga lume si, odata cu cresterea sperantei de viata se preconizeaza ca si cazurile de dementa vor creste dramatic.

Continuam azi sa va prezentam principalele metode ce pot preveni aparitia acestei boli:

 

4. EVITATI MARILE AGLOMERARI URBANE SI ZONELE POLUATE

Persoanele care traiesc in orase unde aerul este foarte poluat prezinta mai frecvent deteriorarea cerebrala specifica bolii Alzheimer, comparativ cu cele care locuiesc in orase cu aer mai curat.

-Feriti-va de substantele toxice din mediul inconjurator.
-Evitati expunerea la metale grele, pesticide si compusi suspectati a fi neurotoxici.
-Folositi agenti de curatare netoxici.
-In cuptorul cu microunde asezati recipiente de sticla, nu de plastic.

 

5. ADOPTATI UN STIL DE VIATA SANATOS

Renuntati la fumat; acesta va poate rapi ani intregi de functionare optima a memoriei

-Respectati orele de somn din timpul noptii ; privarea de somn are efect toxic asupra neuronilor

-Reduceti ingestia de calorii devreme in decursul vietii, deoarece aportul crescut duce la exces ponderal, obezitate, diabet, HTA, factori incriminati in accelerarea imbatranirii creierului si in instalarea dementei Alzheimer. Nu se recomanda ca persoanele varstnice fragile sau cu Alzheimer sa reduca aportul de calorii, in incercarea de a-si ameliora starea memoriei sau de a intarzia dezvoltarea bolii. Este prea tarziu pentru ca metoda sa ofere rezultate si se poate agrava scaderea ponderala si subnutritia.

-Consumati alcool in cantitati mici:
Alcoolul in doze mici, baut lent, in special la mese pare a fi un protector cerebral ; cantitatile recomandate sunt : 350 ml de bere, un paharel de lichior sau 150 ml de vin. Alcoolul este antiinflamator( inflamatia accelereaza boala Alzheimer) si ajuta la cresterea nivelului de colesterol « bun » HDL. Procentul crescut de antioxidanti din vinul rosu, printre care si resveratrolul, au activitate anticoagulanta si de relaxare a peretilor arteriali, dilatand vasele de sange si sporind fluxul sangvin, ceea ce amelioreaza functiile cognitive. De aceea, multi specialisti recomanda mai degraba vinul rosu decat pe cel alb, care contine, comparativ, o cantitate mai mica de antioxidanti.

Trecerea in categoria alcoolicilor dubleaza pericolul dezvoltarii dementei in comparativ cu abstinentii. Cantitatile mari, ingerate dintr-o data, distrug sau afecteaza grav neuronii, determinand atrofia ariilor corticale care coordoneaza memoria ; astfel apare o vulnerabilitate crescuta in fata disfunctiei cognitive si a bolii Alzheimer..

-Luati suplimentele multivitaminice
O doza moderata de multivitamine, o data pe zi, poate contribui la incetinirea procesului imbatranirii creierului. Aportul vitaminic zilnic trebuie sa contina :
-vitamine din grupul B (in special acid folic-B9, B6 si B12 )
-antioxidanti : Vit A,C,E

A fost studiat rolul acidului alfa-lipoic, cel mai activ antioxidant cunoscut si unul dintre putinii compusi antioxidanti capabili sa treaca bariera hemato-encefalica, aparand creierul de atacurile nocive ale radicalilor liberi.Acesta actioneaza si mai intens in combinatie cu acetil-L-carnitina ( ALCAR). S-a dovedit ca suplimentele ce contin acesti doi compusi pot fi utili pentru prevenirea tulburarilor cognitive(ex.produsul Neurooptimizer)
Utila poate fi si administrarea capsulelor cu ulei de peste, mai ales pe cele imbogatite cu antioxidanti, de ex vitamina E.

 

6. ACTIVITATE FIZICA SI PSIHICA INTENSA

Masa cerebrala incepe sa se atrofieze dupa varsta de 30-40 de ani, iar procesele de invatare, retinere si rememorare a informatiilor noi sunt treptat incetinite. Studiile au demonstrat ca avem posibilitatea de a crea alte retele neuronale noi si de a stimula cresterea volumului si functionalitatii celor deja existente.

S-a crezut multa vreme ca nu exista posibilitatea de regenerare a creierului ; de fapt la nivelul creierului apar zilnic mii de neuroni noi, in special in hipocamp, o zona cerebrala specializata in invatare si memorare. Prin stimularea aparitiei si supravietuirii acestor neuroni nou creati, avem posibilitatea de a spori masa cerebrala si capacitatile intelectuale ale creierului, conferindu-i astfel proprietatea de a opune rezistenta in fata declinului memoriei si instalarii dementei. Procesul invatarii tine in viata neuronii nou-aparuti.

Vitaminele B6, B12 si uleiul de peste cu acizi grasi omega-3 stimuleaza aparitia noilor neuroni.Obezitatea, stresul cronic, deficientele vitaminelor din complexul B, alcoolismul, inflamatia, privarea de somn, lipsa de activitate fizica si mentala duc la micsorarea anormala a masei cerebrale, grabind pierderile de memorie.

Recomandari :
Sugestii de prevenire a bolii Alzheimer (II)  Pastrati-va creierul activ si ocupat toata viata ; implicati-va in activitati sociale si intelectuale ce necesita antrenarea gandirii, studiu, invatare de noi informatii, dar si relationare cu familia si cu un cerc extins de prieteni.
  Implicati-va in activitati noi : invatati sa cantati la un instrument, sa pictati, sa tricotati, sa coaseti modele speciale, faceti un puzzle, vizitati obiective turistice si muzee, jucati sah, carti, cititi, etc
– Mentineti o activitate fizica constanta : persoanele sedentare prezinta un flux sangvin cerebral mai scazut si o rata mai mare a atrofiei corticale, pe masura ce imbatranesc, fata de persoanele active fizic. Practicarea oricarui fel de exercitiu fizic moderat la varsta mijlocie sau inaintata micsoreaza semnificativ riscul deteriorarii mentale. Adoptati acele exercitii fizice care va fac realmente placere. Plimbarea in ritm alert este o metoda simpla, comoda si cu eficacitate dovedita. Mersul pe jos, alergarile, inotul, tenisul, ciclismul, practicarea sporturilor au un efect benefic asupra sanatatii creierului.

 

Dr. Carmen Vochescu
Medic specialist psihiatru
Centrul Medical Alfa
Tel: 021.460.41.44
www.psihiatrie-bucuresti.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.