Revista care te menține sănătos

Prevenție

Castigi trei ani de viata, alergand cate cinci minute pe zi

30 iulie 2014
Share

Alergatul pentru macar cinci minute pe zi reduce riscul de deces prematur cu aproape o treime si prelungeste viata cu aproximativ trei ani, potrivit unui studiu publicat in Statele Unite ale Americii. Studiul releva si faptul ca alergatul pentru perioade lungi de timp are acelasi efect ca si cel de cateva minute.

 

Studiul, publicat in Journal of the American College of Cardiology si preluat de Los Angeles Times, a analizat obiceiurile de a face sport a peste 55.000 de adulti din regiunea Dallas, acestia fiind monitorizati pentru perioade de timp cuprinse intre 6 si 22 de ani – timp in care aproape 3.500 dintre ei au si decedat.

Aproximativ 24% dintre subiectii cercetarilor au sustinut ca obisnuiesc sa alerge. Comparativ cu cei care nu aveau acest obicei, cei care au alergat si-au redus cu 30% riscul de a muri indiferent de cauza, pe parcursul studiului. De asemenea, ei si-au redus cu 45% riscul de a muri ca urmare a unei boli cardiovasculare. Statisticile au tinut cont si de obiceiurile subiectilor de a fuma sau consuma bauturi alcoolice, de varsta pe care o aveau in momentul in care au inceput sa participe la studiu, de istoricul sanatatii familiei lor si de alte obiceiuri de a face sport.

In schimb, in cazul non-alergatorilor, riscul de a muri in timpul perioadei realizarii studiului a fost cu 24% mai mare decat pentru cei care alergau regulat. De fapt, s-a stabilit ca lipsa alergatului este mai nociva decat supraponderalitatea sau obezitatea (risc cu 16% mai mare de a muri), cu un istoric familial de boala cardiovasculara (20%) sau cu un nivel ridicat de colesterol (6%).

 

Indiferent de durata, alergatul are acelasi efect benefic

Cercetatorii au impartit cei aproximativ 13.000 de alergatori in cinci grupe in functie de cat de multe minute alergau pe saptamana: un grup mai mic care alerga pana la 50 de minute in decurs de o saptamana si un grup mai mare format din cei care alergau mai mult de 175 minute pe parcursul unei saptamani.

S-a constatat ca beneficiile alergarii sunt aceleasi pentru toti alergatorii, potrivit studiului. Alergatul chiar si in doze sau viteze mai mici a fost asociat cu beneficii semnificative pentru scaderea riscului de mortalitate. Pentru a reduce riscul de moarte prematura, cercetatorii au calculat o durata de alergare necesara de 30 pana la 59 de minute pe saptamana, ceea ce inseamna putin peste 8 minute pe zi.

Daca toti cei care nu obisnuiau sa alerge ar fi inceput sa faca asta, 16% din cele 3.413 de decese care au intervenit in timpul studiului ar fi putut fi evitate, ceea ce inseamna ca 546 de vieti ar fi fost salvate, scriu cercetatorii in lucrarea lor.

 

Pana si mersul vioi are efect pozitiv

Castigi trei ani de viata, alergand cate cinci minute pe ziIntr-un editorial care a fost publicat alaturi de studiu, cercetatori din Taiwan considera ca medicii ar trebui sa-si avertizeze pacientii ca inactivitatea poate duce la o crestere cu 25% a bolilor de inima si cu 45% a ratei mortalitatii din cauza bolilor cardiovasculare, plus o crestere cu 10% a incidentei de cancer, diabet si depresie.

Trei dintre autorii editorialului au fost coautori ai unul studiu publicat in 2011 revista Lancet care constata ca pana si mersul pe jos in ritm vioi timp de numai 15 minute pe zi ar putea extinde speranta de viata a unei persoane. Rezultatele ambelor studii sunt „vesti bune pentru sedentari”, scriu ei, subliniind ca miscarea este un medicament minune, lista bolilor pe care exercitiile fizice putandu-le preveni, intarzia, modifica progresia sau ameliora este mult mai lunga decat ne dam seama.

 

Mircea Doaga

Sursa: latimes.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.