Revista care te menține sănătos

Prevenție

Zincul si vitamina C va feresc de raceala

7 octombrie 2011
Share

Tusea, stranutul, starea generala alterata, cu dureri musculare, de cap, chiar febra, sunt cateva dintre simptomele suparatoare ale unei raceli.

Sezonul rece se apropie si trebuie sa-i oferim organismului vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a se apara.

Studii epidemiologice recente au aratat ca majoritatea adultilor prezinta doua pana la patru episoade de raceli pe an, pe cand copiii contracteaza pana la zece raceli anuale.

Dieta inadecvata, sedentarismul si poluarea scad imunitatea

In ultima vreme, episoadele frecvente de raceli reflecta o scadere a capacitatii de aparare a sistemului imunitar in randul intregii populatii, responsabili fiind mai multi factori, printre care: alimentatia gresita (bazata pe produse sarace in vitamine si minerale), sedentarismul (cu implicatiile grave asupra organismului) si poluarea.

Cocteil de toamna cu vitamina C si zinc impotriva racelii

Beneficiile aduse organismului de catre zinc si vitamina C sunt de netagaduit, ambele cu efecte asemanatoare, reusind sa se potenteze reciproc in lupta contra numeroaselor boli. Atat zincul, cat si vitamina C sunt recunoscute ca fiind extrem de eficiente in prevenirea racelilor. In cazul in care acestea s-au instalat deja, suplimentele cu vitamina C si zinc ajuta la diminuarea simptomatologiei si la scurtarea perioadei de convalescenta.

Vitamina C stimuleaza sistemul imunitar

Va prezentam cateva dintre beneficiile vitaminei C, unul dintre cei mai puternici antioxidanti.

  • Joaca un rol extrem de important in cresterea imunitatii. O alimentatie bogata in vitamina C sau luarea de suplimente care contin aceasta vitamina ajuta la intarirea barierei impotriva bacteriilor si virusurilor, la vindecarea si cicatrizarea rapida a ranilor si la dezvoltarea sistemului osos si a dentinei. De asemenea, contribuie la diminuarea simptomelor neplacute din raceala, scurtand considerabil perioada acesteia.
  • Unul dintre cei mai puternici antioxidanti, vitamina C este implicata in neutralizarea efectelor nocive ale radicalilor liberi asupra organismului. Stresul oxidativ in exces poate duce la aparitia aterosclerozei cu implicatiile acesteia asupra aparatului cardiovascular (accident vascular cerebral si infarct miocardic), dar si la dezvoltarea diverselor cancere (de plaman, colon, stomac, esofag). Este demonstrat faptul ca persoanele care iau suplimente ce contin vitamina C sau care au o alimentatie bazata pe fructe si legume bogate in aceasta vitamina au un risc mult mai mic de a face cancer.
  • Protejeaza inima si vasele. Studiile recente au demonstrat ca vitamina C este implicata in scaderea tensiunii arteriale si, astfel, in diminuarea riscului de aparitie a bolilor de inima. In plus, poate preveni dezvoltarea placilor de grasime de la nivelul vaselor, insuficienta cardiaca congestiva si angina pectorala.
  • Nu in ultimul rand, cercetarile recente au aratat ca administrarea zilnica de suplimente cu vitamina C ajuta la cresterea fluxului sangvin catre structurile ochiului, contribuind la lupta impotriva aparitiei cataractei.

Surse de vitamina C: legume si fructe proaspete (in special citrice, fructe de padure, patrunjel, cartofi, broccoli, rosii, varza, spanac).

Luati zinc si scapati mai repede de raceala!

Zincul este un mineral extrem de important, deoarece participa la sinteza proteinelor, dar si la stimularea imunitatii si a activitatii enzimelor implicate intr-o multitudine de reactii chimice din organism. Ca si vitamina C, zincul ajuta la diminuarea simptomelor racelii, la prevenirea acesteia si la scaderea perioadei de convalescenta.

Zincul, mai eficient decat antibioticele

De multe ori, in cazul racelii sau al gripei, suplimentele cu zinc sunt mult mai eficiente decat administrarea de antibiotice. Prin intarirea sistemului imunitar, zincul joaca un rol extrem de important in protectia organismului impotriva infectiilor virale, bacteriene si fungice.

Surse de zinc: sardelele, carnea de porc, vita, oaie, scoicile, nucile, alunele, semintele de dovleac.

Dr. Alin Popescu,

Medic primar medicina sportiva,

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.