Revista care te menține sănătos

Oncologie

Cancerul de ficat – cauze si diagnostic

8 octombrie 2013
Share

Ficatul este format din diferite tipuri de celule, insa hepatocitele alcatuiesc 80% din structura ficatului. De aceea, cele mai multe cazuri de cancer de ficat (peste 90-95%) se formeaza din hepatocite, aceasta forma fiind denumita cancer hepatocelular.

Cancerul de ficat este pe locul al 3-lea in lume ca frecventa. Este foarte agresiv si poate ucide in mai putin de un an. In anul 2000 au fost estimate 564.000 de cazuri in toata lumea, iar decesele au fost la fel ca numar.

 

Care sunt cauzele si factorii de risc in cancerul de ficat?

  1. Hepatita B. Poate fi contaminata din contactul cu sange, ace de seringa comune, contact sexual sau contaminarea la nastere. S-a descoperit ca, la persoanele care au si hepatita tip B si cancer de ficat, exista un material genetic asemanator. Se considera ca acest material genetic al virusului hepatitic B poate intrerupe materialul genetic normal al celulelor ficatului, astfel incat acestea devin canceroase.
  2. Hepatita C. Aceasta infectie este mai greu de luat, comparativ cu hepatita B. Necesita contact direct cu sange sau produse cu sange contaminat. Unele studii afirma ca timpul necesar de a dezvolta cancer de ficat dupa contaminarea virusului hepatitic C este de 28 de ani, insa poate aparea dupa 10 ani daca o persoana a dezvoltat mai intai ciroza. In cazul persoanelor infectate cu acest tip de virus, factorii de risc pentru a face cancer de ficat includ ciroza, varsta inaintata, sexul masculin, alcoolul si co-infectia cu virusul hepatitic B.
  3. Consumul de alcool. Ciroza cauzata de consumul cronic de alcool este cea mai frecventa cauza de cancer de ficat. Multe dintre aceste persoane sunt, de asemenea, infectate cu virusul hepatitic tip C.
  4. Aflatoxina B1 este o chimicala cu cel mai mare potential de a determina aparitia cancerului de ficat. Este produsa de Aspergillus flavus, ce se intalneste in manacarea depozitata in medii calde si umede. Aceasta se gaseste in alune, orez, boabe de soia, porumb si faina.
  5. Estrogenul. Hormonii feminini (estrogenul) sunt asociati cu aparitia adenomului hepatic, o tumora benigna ce poate deveni canceroasa.
  6. Hemocromatoza. Cancerul de ficat poate aparea in 30% dintre cazurile cu hemocromatoza (o boala in care exista prea mult fier stocat in organism, inclusiv in ficat).
  7. Diabetul si obezitatea. Acestea cauzeaza leziuni ireversibile la nivelul ficatului si determina acumularea de grasime la acest nivel.
  8. Ciroza. Cele mai multe persoane cu ciroza au un risc foarte mare de a dezvolta cancer de ficat. In afara de conditiile precizate mai sus (hepatita B si C, alcoolul, hemocromatoza), mai pot fi si factori ereditari in aparitia cirozei.

 

Care sunt semnele si simptomele in cancerul de ficat?

Simptomele initiale sunt variabile sau pot nici sa nu existe. Durerea abdominala poate fi prezenta, insa ea poate ascunde multe alte afectiuni, insa pierderea in greutate si febra inexplicabila sunt semne de atentionare la persoanele cu ciroza. Aparitia brusca a ascitei (lichid abdominal) sau icterul (colorarea pielii in galben) pot sugera aparitia cancerului.

 

Cum este diagnosticat cancerul de ficat?

  • Teste de sange. Cancerul de ficat nu este diagnosticat prin testele de sange de rutina, insa poate fi dozat un marker tumoral (alfa-fetoproteina) in sange. De asemenea, cancerul de ficat poate produce cateodata anumiti hormoni ce sunt in mod normal produsi de alte sisteme din corp. Acesti hormoni pot cauza teste anormale sangvine, precum cresterea hematiilor, scaderea glicemiei, cresterea calciului si colesterolului.
  • Teste imagistice. Cel mai des folosite sunt: ecografia, tomografia computerizata si RMN.
  • Biopsie hepatica. Este prelevata o bucata de tesut din ficat si trimis la laborator.Diagnosticul definitiv de cancer de ficat se pune pe baza confirmarii microscopice (histologica), desi persoanele cu ciroza au multi noduli mici pe ficat, unii cancerosi, altii nu. Cel mai mare risc al acestei proceduri este reprezentat de sangerare, in special din cauza faptului ca tumorile ficatului contin foarte multe vase de sange. Ocazional, se poate intampla sa fie nevoie de mai multe biopsii timp de mai multe luni pentru a fi pus un diagnostic definitiv.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic medicina generala

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.