Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alimentele care ucid inteligenta

29 iulie 2014
Share

Unele alimente au consecinte dezastruoase asupra activitatii cerebrale, motiv pentru care nutritionistii recomanda consumul lor in cantitati cat se poate de mici. Printre alimentele care ucid inteligenta se numara dulciurile, produsele fast-food, alimentele prajite, carnea prelucrata sau indulcitorii artificiali.

Zaharul nu dauneaza doar siluetei, ci si creierului, potrivit unui studiu publicat de references.be. Astfel, pe termen lung, consumul de dulciuri creeaza probleme de natura neurologica, altereaza memoria si capacitatea de invatare.

Alimentele de tip fast-food au de asemenea un efect daunator asupra creierului, pentru ca modifica substantele chimice din creier si provoaca simptome legate de depresie si anxietate, arata un studiu recent, realizat de cercetatori de la Universitatea din Montreal (Canada). Acest tip de alimente foarte grase scade productia de dopamina, substanta responsabila de starea de bine si de sentimentul de fericire. Dopamina intareste si functiile cognitive, capacitatea de invatare, motivatia si memoria.

 

Cum ti se „prajeste” creierul

Si alimentele prajite contribuie la scaderea productivitatii cerebrale. Ele contin produse chimice, aditivi, intensificatori de gust care distrug lent celulele nervoase ale creierului.

Mancarurile preparate sunt mereu mai grase si mai sarate decat cele pregatite acasa. In plus, contin multi aditivi, coloranti si conservanti, toate cu impact semnificativ asupra sistemului nervos. Continutul acestor alimente poate creste si riscul unor boli degenerative, ca Alzheimer.

Alte alimente nerecomandate pentru cresterea productivitatii sunt cele prea sarate, studii stiintifice aratand ca duc nu doar la cresterea tensiunii arteriale, dar un consum prea mare de sare poate afecta functiile cognitive si impiedica procesele de gandire.

Carnea prelucrata nu este nici ea buna pentru cine vrea sa aiba o productivitate crescuta. Proteinele sunt primordiale pentru mentinerea unei sanatati bune, iar in carne se gasesc cele mai multe proteine de calitate. Trebuie insa evitata carnea prelucrata (carnati, mezeluri) care, contrar proteinelor naturale ce ajuta la intarirea sistemului nervos, il slabesc. Pentru aportul de proteine se recomanda pestele proaspat (ton sau somon), produsele lactate, nucile si semintele incoltite.

 

„Light” e destul de „heavy”

Trebuie evitati si indulcitorii artificiali. Cine vrea sa aiba o silueta de invidiat crede ca produsele light sunt o idee buna. Acestea inlocuiesc zaharul cu indulcitori artificiali care contin mai putine calorii, dar care pot avea efecte nefaste asupra sanatatii. Consumat in cantitati mari, aspartamul incetineste functiile creierului si scade capacitatea de invatare.

Desigur, alcoolul, care afecteaza nu doar ficatul, este mentionat ca produsul care are efect daunator asupra activitatii cerebrale. Consumul de alcool in exces produce pe termen lung confuzie mentala si tulburari de memorie. Este afectata si memoria de lucru: memorarea unui nume, a unui numar de telefon sau a unei adrese pentru o actiune imediata devine mai grea.

 

Mircea Doaga

Sursa: references.be, agerpres.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.