Revista care te menține sănătos

Nutriție

Alimentele organice contin mai multi antioxidanti. Ajuta asta la sanatatea consumatorului?

16 iulie 2014
Share

Produsele organice contin mai multi antioxidanti de protectie, mai putine reziduuri de pesticide si niveluri mai scazute de cadmiu metalic toxic comparativ cu plantele cultivate si crescute prin metodele moderne, potrivit unui studiu in domeniu.

„Alimentele pe baza de plante organice ofera unele avantaje nutritionale importante, si, de asemenea, reduc riscurile asociate cu expunerea la cadmiul si pesticidele din produsele alimentare”, a declarat Charles Benbrook, profesor la Centrul pentru Sustinerea Agriculturii si Resurselor Naturale din cadrul Washington State University, in acelasi timp co-autor al studiului.

Benbrook a precizat ca noul studiu ofera date mai exacte despre substantele nutritive specifice din plante si prezinta mai multe dovezi de incredere cu privire la nivelurile de cadmiu din alimentele non-organice, comparativ cu studiile anterioare.

 

Dezbaterile continua

Este putin probabil insa ca acest studiu sa puna capat dezbaterii legate de intrebarea daca alimentele ecologice chiar isi justifica astfel pretul mai mare – de multe ori si dublu – comparativ cu produsele alimentare conventionale si daca acestea aduc un beneficiu sanatatii consumatorului.

In 2012, Academia Americana de Pediatrie a declarat ca exista putine dovezi pentru a sustine ideea ca alimentele ecologice sunt mai sanatoase pentru om. Universitatea Stanford a lansat, de asemenea, in acelasi an, un studiu care avea concluzii similare.

Noul studiu, publicat in 14 iulie 2014, in British Journal of Nutrition, releva ca nivelurile de antioxidanti au fost cu 17% mai mari in culturile ecologice decat in culturile cultivate in mod traditional.

Oamenii de stiinta cred ca antioxidantii protejeaza celulele organismului de efectele nocive ale fumatului, stresului ori alimentelor procesate, dar exista dubii daca antioxidantii aduc beneficii atunci cand provin din mancare.

Benbrock explica de ce ar avea produsele organice mai multi antioxidanti decat alimentele non-organice: produsele bio sunt fertilizate in mod diferit, care asigura astfel un nivel mai ridicat de anumite substante nutritive. De asemenea, alimentele cultivate ecologic produc suplimentar antioxidanti ca raspuns la stresul provocat de daunatori, a spus el.

Nivelurile de reziduuri de pesticide s-au dovedit a fi de patru ori mai mari, iar nivelurile de cadmiu de doua ori mai ridicate in culturile non-organice, au aratat studiile. Totusi, o mare parte a oamenilor de stiinta atrag atentia ca aceste niveluri, chiar daca sunt mai ridicate, nu dauneaza oricum consumatorilor.

 

Scepticism in lumea stiintifica

Alimentele organice contin mai multi antioxidanti. Ajuta asta la sanatatea consumatorului?In plus, studiul nu demonstreaza ca ar exista diferente intre efectele alimentelor non-organice si cele organice asupra sanatatii oamenilor, a constatat Richard Mithen, din cadrul Institutului de Cercetari Alimentare din Anglia, pe care concluziile studiului nu l-au convins.

„Costul suplimentar platit de consumator pentru produse organice duce la un consum probabil mai redus, ceea ce anuleaza orice crestere de substante nutritive – daca aceasta crestere chiar exista, ceea ce oricum ma indoiesc ca se intampla. Pentru a imbunatati gradul de sanatate publica trebuie sa incurajam oamenii sa manance mai multe fructe si legume, indiferent de modul in care acestea sunt produse”, a declarat Mithen.

 

Mircea Doaga

Sursa: Health.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.