Revista care te menține sănătos

Nutriție

10 mituri despre alimentatie in diabet

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
28 octombrie 2013
Share

Exista foarte multe mituri legate de diverse afectiuni, inclusiv si in ceea ce priveste diabetul zaharat. Va prezentam in continuare care sunt si, totodata, care sunt aspectele adevarate si dovedite stiintific.

 

Mitul 1: Diabetul este cauzat de mancatul excesiv de zahar

Cum apare diabetul? Cauzele nu sunt in totalitate cunoscute, insa se stie ca doar ingerarea de prea mult zahar nu cauzeaza diabet. In schimb, el apare atunci cand ceva intrerupe abilitatea corpului de a transforma mancarea pe care o ingeram in energie.

Diabetul tip I apare atunci cand pancreasul nu mai secreta insulina. Fara insulina, zaharul se depune in vasele de sange. Persoanele cu diabet tip I trebuie sa ia insulina. Acest tip de diabet apare la persoanele tinere sau in copilarie, in special cand sistemul imunitar este slabit.

Diabetul tip II se dezvolta in momentul in care pancreasul nu produce suficienta insulina, insulina nu functioneaza corespunzator sau ambele. Obezitatea favorizeaza aparitia acestui tip de diabet si poate fi prezent la orice varsta.

Diabetul gestational apare in timpul sarcinii la unele femei, insa dispare dupa nastere. Schimbarile hormonale din timpul sarcinii impiedica insulina sa functioneze normal. Femeile ce dezvolta acest tip de diabet trebuie sa ia insulina.

 

Mitul 2: Sunt prea multe reguli in dieta din diabet

Daca aveti diabet, atunci trebuie sa va planificati mesele, insa principiul general este simplu: urmand o dieta pentru diabet inseamna sa alegeti cu grija alimentele care se potrivesc cu activitatile si medicamentele dumneavoastra pentru a tine nivelul de zahar din sange aproape de normal.

Va trebui sa faceti schimbari in alimentatie acum? Posibil. Insa cel mai probabil modificarile nu vor fi atat de multe precum ati anticipat.

 

Mitul 3: Carbohidratii nu sunt buni in diabet

De fapt, carbohidratii sunt buni in diabet. Ei formeaza baza oricarei diete sanatoase. Mancarea carbohidrata contine multi nutrienti esentiali, precum vitamine, minerale si fibre. In dieta din diabet se recomanda painea de grau integral si fructele si legumele bogate in fibre.

 

Mitul 4: Proteinele sunt mai bune decat carbohidratii in diabet

O cantitate prea mare de proteine poate duce la complicatii in diabet. Consumul excesiv de proteine poate duce la boli cardiace. Intr-o dieta in diabet, proteinele ar trebui sa constituie 15-20% din totalul caloriilor consumate zilnic.

 

Mitul 5: Ajustarea medicamentelor pentru a „acoperi” orice mancati

Daca folositi insulina, puteti invata cum sa ajustati cantitatea si calitatea alimentelor. Insa acest lucru nu inseamna ca puteti manca oricat doriti, iar apoi sa folositi mai multe medicamente pentru a stabiliza nivelul de zahar din sange.

 

Mitul 6: Trebuie sa renuntati la mancarea preferata

Nu exista niciun motiv pentru care ar trebui sa renuntati la mancarea preferata intr-o dieta din diabet. Incercati, in schimb, sa:

  • Schimbati modul in care preparati mancarea;
  • Alegeti alimentele pe care le combinati in mod uzual cu mancarea preferata;
  • Reduceti cantitatea mancarii preferate;
  • Folositi mancarea preferata ca o recompensa pentru ca ati urmat planul alimentar stabilit.

 

Mitul 7: Trebuie sa renuntati la desert daca aveti diabet

Fals! Puteti aborda mai multe strategii pentru a include desertul in dieta din diabet. Cateva exemple:

  • Folositi indulcitori artificiali;
  • Reduceti cantitatea: in loc de doua cupe de inghetata, serviti doar una. Sau impartiti desertul cu un prieten;
  • Mancati un desert ca recompensa pentru faptul ca ati urmat planul alimentar;
  • Folositi la prepararea lui faina integrala, fructe si ulei vegetal.

 

Mitul 8: Indulcitorii artificiali sunt daunatori pentru persoanele cu diabet

Indulcitorii artificiali sunt mult mai dulci decat o cantitate echivalenta de zahar, deci este necesara o cantitate mai mica pentru a avea acelasi gust ca zaharul. Un dietetician va poate indica ce indulcitor artificial este potrivit pentru dumneavoastra pentru cafea, gatit sau alte utilizari.

 

Mitul 9: Trebuie sa consumati mancare speciala pentru diabet

Mancarea sanatoasa pentru diabet reprezinta o alegere buna si pentru restul familiei. Diferenta este ca, daca aveti diabet, trebuie sa monitorizati ceea ce mancati mai atent. Acest lucru include numarul de calorii, tipurile de carbohidrati, grasimi si proteine pe care le consumati.

 

Mitul 10: Alimentele dietetice reprezinta cea mai buna optiune in diabet

Doar pentru faptul ca un aliment este etichetat ca fiind „dietetic ” nu inseamna ca este o alegere mai buna pentru persoanele cu diabet. In plus, acestea pot fi mult mai scumpe decat mancarea preparata acasa, intr-un mod sanatos.

 

Dr. Roxana Mateescu
Medic medicina generala

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.