Revista care te menține sănătos

Neuropsihiatrie

Sfaturi pentru ameliorarea complicatiilor in Alzheimer

30 septembrie 2014
Share

Boala Alzheimer incepe, de obicei, cu pierderea memoriei. Insa, pe masura ce boala evolueaza si devine mai severa, aceasta poate cauza multe alte probleme mentale, emotionale sau fizice. Iata cum puteti ameliora complicatiile cu care persoanele iubite varstnice se pot confrunta:

 

1. Agitatie si violenta

Puteti observa ca o persoana cu Alzheimer este axioasa sau suparata. Atunci cand intampina aceste sentimente, unele persoane pot arunca cu lucruri prin casa sau pot incerca sa loveasca alte persoane. Ce putem face in acest caz?
  Pastrati linistea in mediul inconjurator. Zgomotele puternice, precum si televizorul, pot supara persoanele cu Alzheimer.
  Pastrati o rutina a activitatilor zilnice. Schimbarile din mediul inconjurator si din rutina zilnica, precum calatoriile sau musafirii neasteptati, le pot face pe persoanele cu Alzheimer sa devina agitate.
  Cautati motivul discomfortului. Durerea, oboseala sau nevoia de a merge la toaleta ii pot face sa se simta nesiguri sau pot declansa o iesire nervoasa.
  Pastrati-va calmul. Evitati sa va certati cu o persoana cu Alzheimer.

 

2. Incontinenta urinara

Persoanele cu Alzheimer tind sa aiba tulburari in controlul sfincterelor. Acest lucru devine mai sever pe masura ce boala avanseaza. Iata ce puteti face pentru a preveni si a tine sub control eventualele accidente:
  Duceti persoana in cauza la toaleta la fiecare cateva ore.
  Observati semnele care pot sa indice nevoia de a folosi toaleta.
  Atunci cand plecati de acasa, asigurati-va ca locul in care mergeti are toaleta.
  Incurajati-i sa bea mai putine lichide inainte de culcare.

 

3. Depresia

Multe persoane cu Alzheimer devin depresive, in special la scurt timp dupa aparitia bolii. Medicamentele antidepresive pot ajuta, insa iata ce puteti face in acest caz:
  Incurajati-i sa faca exercitii fizice in mod constant
  Incurajati-i sa petreaca mai mult timp cu alte persoane
  Dati-le idei de hobbiuri si activitati placute

 

4. Caderile

Persoanele cu Alzheimer sunt mai predispuse la pierderea echilibrului si cadere, ceea ce poate cauza o leziune serioasa. Iata ce puteti face pentru a preveni caderile acasa:
  Incurajati-i sa faca exercitii fizice pentru intarirea musculaturii si a echilibrului, in special in stadiile timpurii ale bolii.
  Indepartati obiectele pe care pot aluneca, precum covoarele
  Asigurati-va ca scarile au cel putin o bara de care se pot sprijini
  Plasati covoare antialunecare in baie
  Instalati lampi de veghe pentru noapte

 

5. Infectiile

Multe persoane cu Alzheimer decedeaza din alte motive medicale, precum infectii urinare, raceli si pneumonie. Puteti evita infectiile acestora si puteti sa aveti parte de un tratament corect efectuat la timp pentru a evita aceste complicatii. Iata cum:
  Discutati cu medicul pentru un vaccin antigripal anual
  Sucurile de merisor sau capsulele pot preveni infectiile urinare
•  Observati aparitia unor simptome nou aparute sau a febrei. Acestea pot fi semnul unei infectii.

 

6. Tulburarile de somn

Persoanele cu Alzheimer pot fi somnolente in timpul zilei, dar au probleme in a dormi noaptea. Iata cum le puteti imbunatati capacitatea de a se odihni:
  Planificati un program strict de somn noaptea, de trezit si de mancat.
  Descurajati somnul in timpul zilei.
  Petreceti timp in aer liber, in special in lumina soarelui la pranz. Acest lucru poate promova un somn odihnitor noaptea.
  Sugerati-le sa renunte la cafea, tutun si alcool.
  Intrebati medicul daca unele medicamente prescrise le pot tulbura somnul.

 

Sfaturi pentru ameliorarea complicatiilor in Alzheimer7. Ratacirile

O persoana cu Alzheimer poate simti nevoia de a pleca de acasa. Daca este lasata singura acasa, poate fi in pericol. Este recomandat sa puneti mai multe incuietori la usa, sa tineti departe cheile de la masina sau sa le puneti o bratara cu numele si adresa de acasa.

 

Dr Mateescu Roxana
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.