Revista care te menține sănătos

Neuropsihiatrie

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre epilepsie

23 iulie 2014
Share

Epilepsia se manifesta, in general, prin convulsii extreme, ce apar atunci cand celulele nervoase din creier trimit semnale anormale ce pot cauza comportamente ciudate si care durează de la câteva secunde la câteva minute. Epilepsia este boala în care oamenii au convulsii recurente. S-ar putea sa existe insa cateva lucruri pe care sa nu le stiti despre epilepsie.

 

Nu toate crizele implica convulsii

O criza de epilepsie se poate manifesta si doar prin ruperea de realitate a pacientului, clipire rapida, confuzie si imposibilitatea de a raspunde la intrebari. O forma severa de manifestare ramane insa cea in care pacientul isi pierde cunostinta, cade la pamant, corpul ii devine rigid si apar convulsii la nivelul bratelor si picioarelor.

 

Convulsiile pot aparea si fara sa ai epilepsie

Convulsiile pot fi rezultatul unor probleme medicale temporare, cum ar fi febra mare, nivelul ridicat al zaharului din sange, renuntarea la alcool sau droguri ori imediat dupa ce pacientul a iesit dintr-o comotie. Daca totusi este vorba despre un copil care are convulsii, este indicat sa va prezentati imediat cu el la medic. Potrivit studiilor, noile cazuri de epilepsie apar in special la copii si la persoanele in varsta.

 

Si medicamentele pot declansa convulsii

Ingredientul activ din unele medicamente, difenhidramina, ar putea crește frecvența crizelor la persoanele care au deja epilepsie. Crizele se pot declansa si atunci cand pacientul uita sa-si ia medicamentele antiepileptice, dar si in perioade de stres, de menstruatie, intoxicatie cu plumb și monoxid de carbon ori cand este privat de somn. Persoanele diagnosticate cu epilepsie ar trebui să aiba un program regulat de somn. Aproximativ jumatate din femeile cu epilepsie au crize mai puternice si mai dese in timpul perioadelor de menstruatie.

 

Ce trebuie sa faceti cand sunteti martorul unei crize

În cazul în care sunteti de fata atunci cand un prieten sau un membru al familiei diagnosticat cu epilepsie are o criza ar trebui sa-i asigurati cateva conditii pentru siguranta sa, pana trece criza si isi recapata cunostinta.

Asezati pacientul pe o suprafata tare, asezati-i ceva moale si plat sub cap si intoarceti-l pe o parte. Nu-i bagati mana in gura, pentru ca nu exista pericolul de a-si inghiti limba. De altfel, acesta este doar un mit legat de crizele de epilepsie si nimic mai mult. In cazul in care criza de epilepsie dureaza mai mult de 5 minute sunati la serviciul de urgente.

 

Cauzele epilepsiei sunt de obicei necunoscute

Aproape doua treimi din cazurile de epilepsie nu au nicio explicatie medicala. Factorii de risc cunoscuți includ un istoric de paralizie cerebrala, infecții ale creierului – cum ar fi meningita, un accident vascular cerebral, traumatisme craniene, tumori cerebrale ori boli neurologice cum ar fi boala Alzheimer.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.