Revista care te menține sănătos

Neuropsihiatrie

Dementa vasculara: ce este si cum o putem preveni

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
14 ianuarie 2014
Share

Dementa vasculara este a doua cauza de dementa, dupa boala Alzheimer. Aceasta este cauzata de lezarea creierului prin afectiuni cerebrovasculare sau cardiovasculare – de obicei, accidentele vasculare cerebrale, prin reducerea fluxului sangvin la nivelului creierului.

Mai poate rezulta si din afectiunile genetice, endocardite (infectii ale valvelor inimii) sau angiopatie amiloida (apare prin depunere de amiloid la nivelul peretilor arterelor mici si arteriorelor, cauzand hemoragii cerebrale). In multe cazuri, dementa vasculara poate coexista cu boala Alzheimer.

Fata de persoanele care sufera de Alzheimer, cele cu dementa vasculara isi mentin personalitatea si un nivel normal de raspuns emotional chiar si in stadiile mai avansate ale bolii. Cei care sufera de dementa vasculara, de cele mai multe ori, sunt agitati in timpul noptii si au probleme ce se regasesc la persoanele cu accident vascular cerebral, precum depresia si incontinenta. Exista mai multe tipuri de dementa, ce variaza ca simptome si cauze:

  1. Dementa multi-infarct este cauzata de mici si numeroase accidente vasculare cerebrale. Aceasta include multiple zone afectate, denumite infarcte, impreuna cu alte leziuni extinse in creier. Nu toate accidentele vasculare cerebrale determina aparitia dementei, insa, in unele cazuri, un singur accident vascular este necesar pentru a o cauza. Dementa apare mai des atunci cand accidentul vascular cerebral se produce in partea stanga (emisfera) a creierului si/sau in hipocamp (o structura importanta a creierului pentru memorie).
  2. Dementa cu corpi Lewyreprezinta unul dintre cele mai frecvente tipuri de dementa progresiva. Acest tip de dementa apare, de obicei, sporadic, la persoanele care nu au antecedente in familie. In dementa cu corpi Lewy, celulele din cortexul creierului si din substanta neagra (alta parte a creierului) mor. Multe dintre celulele nervoase ramase in substanta neagra contin niste structuri anormale denumite corpi Lewy.

Simptomele dementei cu corpi Lewy seamana cu cele din boala Alzheimer si pot include tulburari de memorie, confuzie si scaderea judecatii. Simptomele tipice ale acestui tip de dementa, insa, includ halucinatii vizuale, mers cu pasi mici si postura corpului flexata si pot varia ca intensitate de la o zi la alta. Persoanele care sufera de aceasta boala mai traiesc aproximativ inca 7 ani dupa debutul simptomelor. Aceasta boala nu se vindeca, iar tratamentul este eficace doar pentru a ameliora unele dintre simptome.

  1. Dementa frontotemporala sau a lobului frontal al creierului descrie un grup de boli caracterizate prin degenerarea celulelor nervoase – in special a celor din lobii frontal si temporal. In comparatie cu boala Alzheimer, dementa lobului frontal nu include depuneri de amiloid, insa exista o alta proteina specifica ce se depune la nivelul creierului. Acest lucru intrerupe activitatea normala a creierului si poate cauza moartea celulara.
  2. Boala Huntington este ereditara, fiind cauzata de anomalia unei gene pentru o proteina denumita huntingtina. Copiii persoanelor cu aceasta boala au sanse de 50% de a o mosteni. Boala Huntington cauzeaza degenerarea in multe regiuni ale creierului si a maduvei spinarii. Simptomele apar, de obicei, in jurul varstei de 30-40 de ani, iar speranta de viata dupa diagnostic este de 15 ani. Simptomele cognitive ale bolii incep cu schimbari de personalitate minore, precum iritabilitate, anxietate, depresie ce progreseaza spre dementa severa. Multi pacienti au si un comportament psihotic. Boala Huntington mai cauzeaza si coreea – miscari aritmice involuntare ale corpului, slabiciune musculara si tulburari de mers.

 

Cum prevenim dementa vasculara?

Prevenirea si tratarea dementei vasculare se face prin reducerea riscului de accident vascular cerebral. Iata cateva sfaturi de care sa tineti cont:

  • Monitorizati tensiunea arteriala. Daca aceasta este mare, urmati tratamentul indicat de medic.
  • Daca fumati, renuntati la acest obicei deosebit de daunator.
  • Nu faceti exces de alcool.
  • Urmati tratament daca aveti valori crescute ale colesterolului.
  • Daca suferiti de diabet, urmati sfaturile medicului cu atentie pentru a controla diabetul zaharat.
  • Includeti exercitiile fizice moderate sau plimbarile in viata de zi cu zi.
  • Evitati sarea si grasimile pe cat posibil.
  • Daca aveti o greutate corporala mare, incercati sa o reduceti.

 

Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.