Revista care te menține sănătos

Neuropsihiatrie

5 semne surprinzatoare ale dementei

13 ianuarie 2014
Share

Exista tot mai multe dovezi conform carora mici schimbari in ceea ce priveste modul in care mergi, mesteci sau te simti ar putea fi indicii ale dementei. Dementa este caracterizata prin pierderea progresiva a functionarii cognitive, ca urmare a faptului ca celulele creierului sunt distruse. Simptomele majore ale dementei includ pierderea memoriei, modificari de personalitate, neglijarea mentinerii igienei personale, probleme de vorbire si socializare. In timp ce boala numita Alzheimer este cea mai frecventa cauza, dementa poate fi declansata ca urmare a unui accident vascular cerebral, a abuzului de substante interzise, a traumatismelor craniene severe, precum si a altor conditii de sanatate.

Dar, cu mult inainte de aparitia unor semne evidente, anumite schimbari comportamentale ar putea sugera ca suferiti de dementa.

 

1.      Probleme care apar atunci cand mestecati anumite alimente

Simplul act de a musca dintr-un mar ar putea prezice sansele de a dezvolta dementa, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul Societatii Americane de Geriatrie. Cercetatorii de la Institutul Karolinska si de la Universitatea Karlstad din Suedia au analizat 577 de oameni cu varsta de 77 de ani si au descoperit ca cei care intampinau probleme sa muste dintr-un mar si apoi sa-l mestece prezentau un risc mai mare de declin mental. Cercetatorii suedezi au oferit o explicatie foarte simpla: deoarece la aceasta varsta inaintata oamenii au mai putini dinti si mesteca mai putin, se reduce fluxul de sange catre creier, iar riscul de dementa creste.

 

2.      Pasitul foarte incet – simptom al dementei

Stilul de mers ar putea prezice, de asemenea, riscul de dementa, potrivit unui raport prezentat in anul 2012. Mai multe studii prezentate au corelat mersul anormal cu semne ale declinului cognitiv cu ajutorul testelor neuropsihologice. Un alt studiu a analizat mersul a 19 seniori, iar cei care paseau intr-un ritm mai lent prezentau un volum mai mic al creierului, lucru adevarat in cazul persoanelor care sufera de dementa.

 

3.      Tulburari de somn

Ciclul de somn ar putea conduce la dementa mai tarziu in viata, asa ca aveti grija cum si cat dormiti. Tot oamenii de stiinta au descoperit ca femeile cu un ritm circadian slab (cele care au foarte putina activitate fizica in timpul zilei) erau cu 80% mai predispuse sa sufere de dementa, spre deosebire de femeile active fizic.

 

4.      Cateva kilograme in plus

Excesul de greutate este legat de o multime de probleme de sanatate – inclusiv diabet tip II, probleme ale inimii, artrita. Un studiu din anul 2011 a legat un indice de masa corporala crescut cu un risc mai mare de dementa. Daca aveti cateva kilograme in plus si va faceti probleme in aceasta privinta, atunci ar trebui sa incepeti un program de slabit. In plus, exercitiile fizice impiedica imbatranirea creierului.

 

5.      Depresia

Depresia poate afecta nu doar psihicul, ci si creierul. Persoanele inaintate in varsta care sufera de depresie au sanse mai mari de a dezvolta Alzheimer, in timp ce aceia care vor suferi de depresie la mijlocul vietii vor fi expusi unui risc de trei ori mai mare de a dezvolta dementa vasculara.

 

Ruxandra Raica

Sursa: everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.