Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

Netratati, calculii renali pot duce la ureterohidronefroza

10 decembrie 2013
Share

Daca nu este tratat corespunzator si eliminat, banalul calcul renal poate duce, in timp, la probleme grave de sanatate. Se poate ajunge la boala cronica de rinichi sau chiar la dializa care, din pacate, este drumul fara intoarcere catre transplant.

Si nici in privinta transplantului lucrurile nu stau prea bine. Prima problema ar fi lipsa donatorilor de organe compatibili, ceea ce face lista de asteptare pe zi ce trece mai lunga, si cea de-a doua problema ar fi ca prea putini pacienti dializati mai ajung sa faca transplant, intrucat majoritatea moare din cauza complicatiilor cardiovasculare, potrivit profesorului doctor Eugen Mota, presedintele Societatii Romane de Nefrologie. „Boala cronica de rinichi nu se vindeca nicaieri in lume, de aici pornim… Dar putem prelungi progresia ei catre stadiul final. Oricum, e bine de stiut ca doar unul din cinci pacienti ajunge in stadiul final, deci sa fie dializat sau transplantat. Ceilalti patru decedeaza din cauza afectiunilor asociate, in special cardiovasculare. De aceea spun ca suntem obligati sa facem preventie”, a declarat acesta.

 

Din ce cauza apare ureterohidronefroza

Asadar, trebuie sa luati ia in serios orice problema de sanatate, orice simptom neplacut, indiferent cat de nesemnificativ ar parea. „Persistenta ureterohidronefrozei determinate de un calcul renal obstructiv peste trei saptamani poate distruge ireversibil functia rinichiului. Si ureterohidronefroza congenitala poate determina pierderea functiei rinichilor”, a declarat profesor doctor Mota cu ocazia inaugurarii Centrului de Nefrologie si Dializa International Healthcare Systems (IHS), din Craiova.

De asemenea, potrivit specialistului, ureterohidronefroza bilaterala poate aparea si din cauza cancerului genital, daca tumora a invadat micul bazin. Iar, daca ar fi sa vorbim despre barbati, netratat, adenomul de prostata poate afecta rinichii. „Pierderea functiei rinichiului depinde atat de pacient – de cat de repede se adreseaza unui specialist, cat si de medic – de cat de repede depisteaza problema. Un lucru e insa cert: boala trebuie abordata integral. Daca pacientul are si diabet zaharat, se trateaza si una si alta. In cazul ureterohidronefrozei, se recomanda indepartarea obstacolului”, a mai spus specialistul. Nu doar „pietrele” la rinichi sunt precursorii unor afectiuni grave, ci si simpla infectie urinara, recurenta si tratata necorespunzator.

 

Principalii factori de risc

Este important sa se cunoasca factorii de risc pentru bolile renale. „Printre afectiunile premergatoare bolii cronice, putem aminti: hipertensiunea arteriala, varsta peste 50 de ani, afectiunile sistemice care dau complicatii renale, de exemplu lupus, cele cardiovasculare, istoricul familiar pozitiv – caz in care pacientii trebuie sa se adreseze imediat medicului de familie, pacientii care au un singur rinichi…”, a adaugat specialistul.

 

Fumatul scade functia rinichilor cu 18%

Potrivit datelor furnizate de dr. Maria Mota, presedinta Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice: „in Romania, din trei milioane pacienti cu diabet, jumatate au si boala cronica de rinichi, deci unu din doi diabetici ajunge sa aiba si probleme renale. Procentul e infiorator”. De aceea, Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a lansat anul acesta doua mesaje cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului (celebrata in luna noiembrie). Primul mesaj este: „Protejati-va viitorul!” si cel de-al doilea: „Daca aveti diabet, cunoasteti-i complicatiile”, deci inclusiv bolile de rinichi. Mai mult, potrivit dr. Mota, fumatul scade functia rinichilor cu 18%, chiar si in randul persoanelor sanatoase.

Infectia urinara sau calculii renali, spre exemplu, nu se mostenesc, dar daca exista in familie persoane cu aceste probleme inseamna ca riscul este crescut pentru ceilalti membri. In ultimii ani, numarul centrelor de dializa din Romania s-a dublat, ajungand la nu mai putin de 150 de astfel de institutii. „In Romania sunt circa 11.000 de pacienti dializati, dar pana in 2017 numarul bolnavilor va mai creste”, a mai adaugat prof. dr. Mota.

 

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.